Localnicii din Negureni, Teleneşti vor avea un centru medical modern, după 22 de ani de aşteptare

Embed:

După 22 de ani de aşteptare, localnicii din Negureni, Teleneşti se pot mândri cu un centru medical modern, în localitate. Aici vor activa doi medici de familie care vor deservi peste 3.000 de localnici. Pentru renovarea clădirii, au fost alocate 2,8 milioane de lei, bani oferiţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, dar şi de autorităţile publice locale. 

Zeci de săteni au asistat la deschiderea centrului. Inaugurarea a avut loc pe acorduri de fanfară şi cu binecuvântarea preotului, care a sfinţit locul.

Până mai ieri, bolnavii din sat erau nevoiţi să stea în rând afară, pe ploaie sau ninsoare pentru a fi consultaţi din cauza că centrul improvizat era neîncăpător. Acum instituţia arată altfel.

"Acordarea primul ajutor medical în caz de stări de urgenţă. Tot aici beneficiază de consultaţia medicului de familie. Un tratament indicat de alţi specialişti. Se fac electrocardiogramele. Toate investigaţiile profilactice", a menţionat Anatolie Cristea, medicul şef al Centrului de Sănătate Căzăneşti.

Ludmila Şaptefraţi este medic de familie în sat mai bine de 20 de ani. Femeia îşi aminteşte în ce condiţii era nevoit să lucreze personalul medical: într-o căsuţă veche, fără reţea de canalizare şi apă.

"Noi nu aveam apă curgătoare, dar aveam un lavoar de pe timpuri şi în foloseam. Era o sistemă de canalizare veche. Apa o aducea infirmiera de la fântână", a precizat Ludmila Şaptefraţi, medic de familie în satul Negureni.

Şi cel de-al doilea medic este bucuros de noile condiţii în care va activa.

"S-a schimbat radical centrul oficiului medicilor de familie. Cred că mai uşor de lucrat. Şi bolnavii vor fi mulţumiţi de deservirea noastră", a menţionat Valentin Marinescu, medic de familie satul Negureni

Construcţia noii instituţii a început încă în 2011, însă a fost stopată din lipsă de bani. Lucrările au fost reluate, iar totul a fost gata în doar şapte luni.

"Este o investiţie pentru ca cetăţenii din comuna Negureni să aibă acces la servicii de calitate. Pe lângă profesionalismul medicilor noi mai avem nevoie de infrastructură bună", a subliniat Angel Agache deputat PDM.

Cei mai încântaţi au fost oamenii din sat:

"Acolo era totul la un loc, şi gravidele şi secţia de primire şi copii. S-a făcut tot aparte. Totul este bine, frumos".

"Demult dorim noi ca să fie aici o încăpere modernă, bine amenajată. Visul nostru s-a realizat tocmai acum".

Tot astăzi, în sat a fost dat în exploatare o porţiune de 900 de metri de drum, renovată prin programul guvernamental "Drumuri bune".

"Până acum am avut un drum că mergeai prin hopuri, puteai să rămâi fără dinţi în gură. E o frumuseţe nemaipomenită, linişte, curat, frumos, aranjat", a spus o femeie.

"În timp de nouă zile au fost finalizate lucrările. Proiectul dat a costat peste două milioane de lei. Lungimea este de 865 de metri. Acest drum nu a fost niciodată reparat.Circulă maşinile, oamenii sunt veseli şi sunt mulţumiţi", a precizat Grigore Munteanu, primarul satului Negureni, raionul Teleneşti.

Primăria locală intenţionează în 2019, să aplice şi la programul Drumuri Bune 2, pentru a renova o altă arteră de aproape un kilometru.

Pe aceeaşi temă