(LIVE TEXT) Operaţiunea antitero continuă în estul Ucrainei. NATO are o veste proastă pentru oficialii de la Kiev

Embed:

(22:27) Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, îndeamnă autorităţile ucrainene să utilizeze "exclusiv mijloace paşnice" pentru a relua controlul asupra regiunilor din estul ţării, afectate de un conflict separatist, relatează AFP. 

(22:17) Locuitorii din Slaveansk părăsesc în grabă oraşul. Cel puţin aşa scrie lenta.ua, care specifică faptul că oamenii nu mai găsesc locuri sigure în oraş, după ce separatiştii împuşcă din blocurile de locuit, iar forţele guvernamentale răspund cu focuri de armă, deşi anterior evitau astfel de acţiuni. Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, tinerii şi bărbaţii sunt înrolaţi forţat în rândurile separatiştilor, iar cei care refuză sunt trimişi să sape tranşee.

(22:05) Forţele separatiste de la Doneţk anunţă că au primit întăriri bine înarmate. Anunţul a fost făcut de aşa-numitul ministrul al informaţiei şi comunicaţiilor de masă a republicii populare Doneţk, Alexandr Hrianov, citat de RIA Novosti. Totodată, reprezentantul separatiştilor anunţă că în regiune continuă să se desfăşoare operaţiunea antiteroristă, însă, la moment, în oraş e linişte, iar luptele au încetat.

(21:55) Circa 40 de separatişti se află în una din școlile din Doneţk. Informaţia a fost confirmată de ministrul adjunct al Afacerilor Interne al Ucrainei, Serghei Iarovoi, potrivit podrobnosti.ua. "Am fost informați că în instituţia de învăţământ au intrat aproximativ 40 de persoane. Copiii nu erau în şcoală. Separatiştii se află acum în instituţie", a spus Serghei Iarovoi, fără a preciza în același timp, numărul școlii în cauză.

(21:49) Ofițerul de presă al operațiunii antiteroriste, Alexei Dmitraşkovsky, a declarat pentru Channel 5 că în curând Ucraina va finisa operaţiunea antitero. "La momentul dat, operațiunea antiteroristă nu este oprită. Aceasta se desfăşoară acum pe aeroportul din Doneţk. Cred că în curând vom cunoaște numărul exact al separatiştilor care au murit", a susţinut Alexei Dmitraşkovsky.

(20:38) Ministerul de Externe al Ucrainei a trimis o notă de protest Ambasadei Federaţiei Ruse, pentru că mai mulţi separatiţti înarmaţi au intrat în Ucraina venind din Rusia, scrie inforesist.org.

Autorităţile ucrainene au declarat că aceste acţiuni încalcă flagrant normele Acordului de prietenie dintre cele două ţări.

(20:28) În nordul oraşului Slaveansk are loc un schimb de focuri. Un post de control al militarilor ucraineni a fost atacat. Potrivit informaţiilor, în zonă se aud focuri de armă şi lansatoare de grenadă, scrie podrobnosti.ua.

(19:49) NATO anunţă că la frontiera cu Ucraina mai sunt încă multe trupe militare ruse capabile de un atac puternic asupra Ucrainei. Informaţiile se bazează pe datele obţinute din fotografiile făcute din sateliţi şi din avioane, scrie obozrevatel.com.

(18:45) Ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a declarat că aeroportul din Doneţk este în întregime sub controlul forţelor guvernamentale şi că inamicul a suportat pierderi importante. Oficialul a mai adăugat că doar cei care vor depune armele vor fi cruţaţi.

"Pe separatiştii care au rămas în regiune îi aşteaptă aceeaşi soartă, dacă nu vor depune armele. Toţi militanţii vor fi lichidaţi. Cei care vor depune armele şi ale căror mâini nu sunt pătate de sânge vor fi cruţaţi. Ceilalţi vor fi ucişi", a menţionat Arsen Avakov. 

(18:10) Liderul separatiştilor din Slaveansk, Veaceslav Ponomareov, a propus locuitorilor să evadeze în Rusia. Această iniţiativă a fost înaintată în cadrul unei întâlniri cu cetăţenii. "Avem posibilitatea să ne mutăm în regiunile Sveatogorsk, Brusino (regiunea Doneţk), Crimeea, Rusia", a declarat Ponomareov, relatează censor.net.ua.

(18:03) La intrările şi ieşirile din oraşul Dzerjinsk al regiunii Doneţk, reprezentanți ai autoproclametei Republici Populare Doneţk instalează posturi de control care sunt întărite cu plăci de beton. Apărătorii fortificațiilor au declarat că în caz de atac ei vor răspunde cu foc de armă, scrie korrespondent.net.

(17:50) Într-o conferinţă de presă, primarul Doneţk-ului Alexandru Lukyanchenko a declarat că în oraş există un adăpost destinat apărării în caz de atacuri cu bombă, dar buncărul nu este pregătit pentru a primi oameni, informează podrobnosti.ua.

(17:45) Spre direcţia oraşului Rovenky din regiunea Lugansk, din partea frontierei cu Rusia, se mişcă o coloană mare de blindate. "Aproximativ 50 de maşini duc persoane bine echipate, în uniformă militară fără semne convenţionale. Coloana auto se îndreaptă spre oraşul Rovenky", spun locuitorii, potrivit portalului obozrevatel.com.

(17:30) Oraşul Doneţk a fost închis pentru circulaţia automobilelor. Având în vedere situația gravă din zona aeroportului, în scopul de a asigura siguranța și ordinea publică, traficul de automobile este sistat pe direcția aeroportului şi a gării feroviare, informează Ministerul de Interne ucrainean, potrivit korrespondent.net.

(17:20) Persoane necunoscute au aruncat în aer o porţiune de cale feroviară în regiunea Marinka din Doneţk. Explozia a avut loc astăzi dimineaţă, informează Administraţia de Stat a regiunii, scrie fakty.ua.

(15.12) Pe Twitter au apărut mai multe imagini din morgile din Doneţk unde au fost aduse trupurile militanţilor separatişti. Potrivit primarului oraşului, la moment ar fi 42 de cadavre, dintre care 2 sunt civili. Doar 8 dintre aceştia ar fi din Doneţk, printre victime numărându-se persoane din Groznâi sau Gudermes, Cecenia. 

 

(13:51) Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, va găsi un partener serios în persoana Rusiei, dacă va realiza un dialog în ţară şi va înceta să folosească etichetările "separatişti" şi "terorişti". Declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, relatează unian.net.

(13:44) Ministerul de Externe de la Kiev îşi exprimă protestul în legătură cu o nouă invazie a teritoriului ucrainean de către "terorişti înarmaţi", veniţi din Rusia. "În pofida avertizărilor transmise de către partea ucraineană pe canale diplomatice cu privire la concentrarea la frontiera ruso-ucrainenaă, a până la 40 de camioane cu persoane înarmate, partea rusă nu a întreprins niciun pas pentru a preveni pătrunderea acestora pe teritoriul Ucrainei", se spune în comunicatul adresat comunităţii internaţionale şi citat de Цензор.НЕТ.

(13:37) "Teroriştii sunt în panică, nu cred în victorie şi au început să dea informaţii trupelor guvernamentale". Declaraţia a fost făcută de ofiţerul de presă al operaţiunii antitero, Aleksei Dmitraşkovski, citat de unian.net.

(13:30) Reprezentanţi înarmaţi ai autoproclamatei Republici Populare Doneţk au pătruns în câteva şcoli din oraş. Copiii au fost evacuaţi. Informaţia a fost făcută publică de către Consiliul Orăşenesc din Doneţk, transmite Цензор.НЕТ.

(12:35) Mai multe camioane, care veneau din Rusia, au pătruns noaptea trecută pe teritoriul Ucrainei. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Poliţiei de Frontieră din ţara vecină, care au precizat că grănicerii au deschis focul asupra acestora şi au reţinut maşinile încărcate cu arme Kalaşnikov şi dispozitive explozive. Un militant a fost grav rănit. Între timp, agenţia Interfax transmite că luptele au fost reluate în zona aeroportului din Doneţk. 

Separatiştii proruşi, care sunt citaţi de presa locală, au anunţat că 35 de oameni şi-au pierdut viaţa ieri, în timpul confruntărilor cu soldaţii ucraineni în regiunea Doneţk. Serviciul de presă al administraţiei regionale a declarat că 15 persoane au fost spitalizate cu răni de armă, însă nu a anunţat numărul morţilor. Mass-media transmite că printre victime este şi un copil. Aceste informaţii nu au fost însă confirmate de autorităţile de la Kiev. Şcolile din regiune au fost închise, iar primarul oraşului le-a cerut oamenilor să nu iasă din case. 

Totul a început după ce câţiva bărbaţi înarmaţi au cerut conducerii ţării să evacueze militarii care asigură securitatea aeroportului. Astfel, separatiştii au vrut să preia controlul asupra clădirii. În regiune au fost auzite împuşcături şi explozii, iar zona a fost survolată de mai multe avioane militare. Presa scrie că soldaţii ucraineni au implicat în operaţiunea de la aeroport două avioane de luptă SU-25 şi două aparate de zbor MIG-29.

Liderul autoproclamatei "Republici Populare Doneţk" a cerut ajutor de la Vladimir Putin şi de la poporul rus. "Regiunea Doneţk se află în pragul unei catastrofe umanitare. Suntem nevoiţi să facem un apel către poporul rus să ne ofere orice ajutor posibil. "

Trupele guvernamentale au anunţat că operaţiunea antiteroristă va continua până la eliminarea totală a separatiştilor din regiune. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu