LIVE Text Fabrika despre sistemul electoral mixt. Cine are nevoie mai mult de el

(UPDATE 22:53) Tudor Deliu: Are de câştigat doar cetăţeanul.

(UPDATE 22:50) Andrian Candu: Nu cred că vor creşte atât de mult costurile. Orice schimbare este dificilă, însă trebuie să încercăm. Pentru politicieni această situaţie ar fi fost mult mai confortabilă. Totuşi, vorbim despre o schimbare spre bine. Mai bine mergem la acea schimbare fără să spunem că este un experiment.

(UPDATE 22:46) Tudor Deliu: Nu cred că va fi un partid care va plasa figurile cele mai importante în circumscripţiile uninominale. Respectiv, în listele de partid trebuie să fie primele 10-15 persoane cunoscute.

(UPDATE 22:40) Corneliu Ciurea: Admit că vor apărea câţiva independenţi. Acest lucru se va întâmpla. Dar aceste cazuri nu schimbă aritmetica politică.

(UPDATE 22:36) Andrian Candu: Nu cred că actul legislativ va suferi în mare parte. Este vorba de nişte simpome omeneşti, pentru a supravieţui vor găsi compromis.

(UPDATE 22:33) Corneliu Ciurea: PL are mai puţini oameni şi poate că are mai puţini bani. Nu este o formulă sofisticată şi poate fi uşor explicat oamenilor.

(UPDATE 22:25) Tudor Deliu: Noi nu ne temem de acest sistem mixt. Noi credem în acest sistem. Considerăm că graţie lui vom fi mai aproape de cei care vor alege.

(UPDATE 22:23) Andrian Candu: Va fi un efort mai mare pentru partid, dar şi şansele vor fi mai mari pentru partidele care vor depune efort mai mare. În viitoarele alegeri, ne-am putea trezi că vor fi câţiva deputaţi ai partidelor care niciodată nu au fost în Parlament.

(UPDATE 22:17) Corneliu Ciurea: Cei care concep aceste legi nici nu-şi dau seama că legile ar putea să le servească pe inamicii lor. Cred că calcului politic este cel care a fost spus, este legătura dintre deputat şi cetăţean. Este şi un calcul perfid, cel de a obţine ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Fiecare partid crede că va reuşi la următoarele alegeri să mai găsească alte mandate, dacă nu le vor ajunge destule. Dar s-ar putea ca aceste calcule să fie eronate. PD şi PLDM consideră că vor reuşi să fie mai eficiente în următoarele alegeri, dar s-ar putea să greşească.

(UPDATE 22:11) Andrian Candu: Noi încă nu suntem completamente gata pentru sistemul mixt, dar este un pas înainte. Transnistria etse un subiect delicat. Este un subiect nesoluţionat. Autorităţile Republicii Moldova nu pot garanta în general alegerile pe acel teritoriu. De aceea, cei din stânga vor veni să voteze în dreapta Nistrului. Există dispoziţii tranzitorii, unde se menţionează că referitor la Transnistria rămâne în vigoare sistemul care este acum.

(UPDATE 22:08) Ştefan Urâtu: În acest an nu poate fi pus în practică acest sistem. Probabil, în 2014, în a doua jumătate. Însă noi încă nu am disciplinat partidele. Sunt probleme şi încă nu sunt soluţionate.

(UPDATE 22:05) Tudor Deliu: Credem că măsurile luate vor diminua fenomenul corupţiei. Cred că prin acest sistem pot accede în Parlament şi partide care se află în afara Legislativului.

(UPDATE 22:02) Andrian Candu: Noi dăm posibiliattea cetăţeanului să aibă o mai mare alegere. Poate le place de cineva că e tare îndocrinat şi are posibilitatea să voteze partidul. Totodată, are posibilitatea să aleagă persoana care este originară din această circumscripţie.

(UPDATE 21:51) Corneliu Ciurea: Faptul că un deputat va fi legat de viaţa comunităţii va fi un atu. Trebuie să consolidăm partidele politice. S-ar putea ca loialitatea să fie mai importantă. Însă există riscul că aceşti deputaţi vor fi mai corupţi. 

(UPDATE 21:47) Tudor Deliu: Atunci când persoana va câştiga pe o circumscripţie uninominală, el va fi legat de cetăţeni. El va fi obligat ca să fie aproape de alegătorii săi.

(UPDATE 21:45) Vicepreşedintele CEC Ştefan Urâtu: O să fie mult mai costisitor un sistem mixt decât cel care există acum. Acest sistem nu va duce la rezolvarea mai eficientă a problemelor. Sistemul care se propune nu mi se pare a fi foarte apropiat de cetăţean. Estimativ, acest sistem ar costa de două ori mai mult decât cel existent.

(UPDATE 21:41) Expertul IDIS Viitorul Corneliu Ciurea: Există mari riscuri şi sunt trei principale. 1: Sistemul uninominal predispune oamenii care sunt aleşi să fie chiar mai corupţi. 2: Posibilitatea ca partidele să devină mai slabe. Cu acest sistem riscăm ca partidele să devină mai şubrede. 3: Este Transnistria şi Autonomia Găgăuză. În condiţiile în care Autonomia va vedea că va avea posibilitatea să-şi propulseze proprii candidaţi, luptele se vor înteţi.

(UPDATE 21:38) Deputatul PD Andrian Candu: Probabil la ora actuală este cea mai bună combinaţie. Deja de 10 ani s-a mers pe listele de partid şi ar fi fost o schimbare radicală dacă s-ar fi mers pe direcţia uninominală. Ar trebui să se înrădăcineze sistema ca să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele. Printr-un dialog între ales şi cetăţeanul vor fi doar beneficii.

(UPDATE 21:35) Deputatul PLDM Tudor Deliu: Noi am susţinut acest proiect. PLDM încă de la formare a inclus în programa sa trecerea la sistemul mixt. Are de câştigat alegătorul, deoarece atunci când vor fi contruite circumscripţiile uninominale oamenii se vor întâlni faţă în faţă cu deputatul. Apropierea deputatului de cetăţean şi revolvarea problemelor mai eficient.

Aleşii poporului nu mai vor să fie votaţi doar pe liste de partid, ci conform unui sistem mixt. Democraţii şi liberal-democraţii, care au avizat astăzi proiectul lui Vladimir Plahotniuc, cred că aşa vor reuşi să apere mai bine interesul omului de rând în Legislativ. Pe de altă parte, comuniştii şi liberalii cer ca sistemul electoral moldovenesc să nu fie modificat, cel puţin, deocamdată.

Cine are nevoie mai mult de un sistem electoral mixt? Omul de rând care vrea un trai decent sau politicienii care îi cerşesc votul?

Invitaţii din această seară sunt expertul IDIS Viitorul Corneliu Ciurea, vicepreşedintele CEC Ştefan Urâtu, deputatul PD  Andrian Candu şi deputatul PLDM Tudor Deliu.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu