LIVE TEXT Fabrika despre posibilitatea moldovenilor de a călători în UE fără vize

(UPDATE 22.55)Vasilică: Surpriza periculoasă poate veni de la ucraineni. Eu aş prefera ca Moldova să nu parafeze, dar să Ucraina să semneze. Moldova poate parafa oricând.

(UPDATE 22.53) Nichituş: Bruxelles-ul va fi alături de noi. Autorităţile de la Chişinău trebuie să fie atente să nu se întâmple vreo nebunie.

(UPDATE 22.50) Bucătaru: Această declaraţie este în favoarea guvernări şi cu siguranţă îi va ajunta la alegerile de anul viitor. Nu mă aştept la surprize, până la summit mai este puţin timp. Declaraţiile lui Barroso nu ne arată că ar putea fi altfel.

(UPDATE 22.48) Catană: Pe comunişti demult nu-i doare problema interesului naţional. Sper că lumea îşi dă seama de aceste lucruri. Au ameninţat că vor face revoluţie, dar nu au făcut. Ar trebuie să înveţe de la Lenin cum se face revoluţie. Nu cu anunţuri la mica publicitate faci revoluţie. S-ar putea să ningă şi să zică că nu mai organizează. Toate problemele coaliţiei au făcut ca scorul comuniştilor să crească. Coaliţia trebuie să îşi caute de treabă, iar comuniştii vor ajunge unde trebuie.

(UPDATE 22.45) Vasilică: Nu cred că astăzi începe tăierea elanului comuniştilor. Este un scenariu lansat, pe care îl vor duce la capăt. Va fi ca o replică la mitingul de pe 3 noiembrie, dar şi la ceea ce a fost azi. Ei vor face bine din punctul de vedere al opoziţie - vor ţine trează guvernarea.

(UPDATE 22.40) Catană: Oamenii nu trăiesc dintr-un spital făcut de Rogozin. Oamenii vor să trăiască bine şi cu demnitate. Noi nu vom sta să îi convingem necontenit. Noi nu putem să sacrificăm interesele noastre de dragul celor din regiunea transnistreană.

(UPDATE 22.38) Vasilică: Rusia a mizat mereu pe acest punct forte al ei. Nu a vrut indepenţă pentru Transnistria, că putea să o obţină. Au de pierdut concetăţenii noştri, pentru că se conservează într-o etapă depăşită de toată lumea. Rusia poate amplifica sprijinul. Acest semnal l-a dat chiar Rogozin. Dacă Transnistria se va trezi izolată se va isca conflictul armat. A fost a ameninţare directă din partea lui Rogozin, neconformă regulilor internaţionale.

(UPDATE 22.36) Catană: Banii în regiunea transnistreană se duc ca într-o gaură neagră. Cu tot suportul care vine de la Rusia, cetăţenii din stânga Nistrului o duc destul de prost. Au condiţii mai proaste ca în partea dreaptă a Nistrului.

(UPDATE 22.35) Bucătaru: Proiectele energetice sunt cele mai importante, pentru a scădea influenţa Rusiei. Declaraţiile lui Barroso sunt foarte importante. Se va continua cu asistenţă în cadrul bugetar. Suma se ridica la 120 mln de euro anual. Se acordă asistenţă pentru proiecte sociale şi de infrastructură.

(UPDATE 22.33) Nichituş: Banii care se dau pentru construirea acestui cordon energetic trebuie controlaţi. Lucrurile sunt puţin complicate. Moldova a câştigat deoarece s-a implicat Barroso, care a zis că va fi un control. Sper ca Republia Moldova să mai beneficieze de încă două poduri rutiere. Trebuie să spunem că a fost pentru prima dată când doi premieri au plecat împreună la Bruxelles. Liberalizarea regimului de vize are nevoie şi de control pe partea cealaltă.

(UPDATE 22.24) Catană: Se anunţă pericole din gura lui Rogozin. Trebuie instituit un control la frontieră, nu doar a cetăţenilor, dar şi a mărfurilor. Cred că un control riguros ar rezolva orice speculaţie venită din gura lui Rogozin.

(UPDATE 22.22) Vasilică: Acest control din partea europenilor va continua. Ei dau bani, dar cer şi socoteală. Stilul europenilor este să ceară socoteală. Aceste proiecte energetice stau la baza mai multor lucruri, şi de asta le vor controla.

(UPDATE 22.19) Catană: Sunt importante toate. Problema asta cu vizele nu stă întâmplător acolo unde stă. Nu cred că trebuie să le punem într-o ierarhie. Fiecare are importanţa sa. Trebuie să le realizăm pe toate.

(UPDATE 22.16) Nichituş: Când Rogozin a vorbit că conflictul îngheţat s-ar putea dezgheţa, eu aş trage un semnal de alarmă. Nu aş dori ca să se întâmple aşa ceva, dar autorităţile trebuie să fie treze, să fie mai deştepte. Federaţia Rusă va încerca să provoace ceva.

(UPDATE 22.14) Vasilică: Mult depinde de cât de mult autorităţile vor putea convinge populaţia că există beneficii în urma acestui parcurs european. Autorităţile trebuie să ajungă în fiecare sat cu un proiect prin care să explice avantajele integrării europene. Nu va renunţa Rusia peste noapte, va încerca să ne atragă de partea lor, fie benevol, fie forţat. Declaraţiile privind proiectele energetice mi se par mai importante decât cele de liberalizarea regimului de vize. Doar când proiectele energetice vor fi realizare, când energia va veni din UE, acel cordon ombelical care ne leagă de Rusia se va tăia.

(UPDATE 22.08) Nichituş: Să nu credeţi că cei de la Bruxelles nu văd ce se întâmplă în Republica Moldova. Observă că este o confruntare geopolitică. Cred că în ajunul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, înainte de startul campaniei electorale cetăţenii vor beneficia de regimul liberalizat de vize. Astfel, balanţa electorală se va îndrepta către guvernarea pro-europeană.

(UPDATE 22.05) Vasilică: Recomandarea dată de Comisia Europeană la acest nivel este ca şi lege. Lucrurile se vor realiza mai repede decât un an. Se bat nişte cuie care pot face ca cursul european al Republicii Moldova să fie ireversibil. Astăzi probabil a fost primul cui. Sperăm că lucrurile se vor întâmpla până la începutul verii.

(UPDATE 22.00) Bucătaru: Este un eveniment de amploare, este un adevărat succes pentru autorităţilor de la Chişinău, dar şi al cetăţenilor. Faptul că cetăţenii moldoveni vor putea călători în sptaţiul Schengen, va da posibilitate să se familiarizeze cu un nou mod de viaţă. Revenind acasă poate se vor implica mai activ în reforme.

(UPDATE 21.54) Vasilică: Mi se pare că Ucraina joacă la două capete. În funcţie de avantajele care le avea, Ucraina va lua o decizie. Noi nu cerem foarte mult, nu jucăm la două capete. Noi avem conflictul transnitrean, pe care sperăm să-l rezolvăm cu ajutorul instituţiilor europene. Avem încă un plus, şi acesta este România.

(UPDATE 21.49) Vasilică: În contextul acţiunilor necivilizate la care s-a dedat Rusia pentru a forţa mâna. Cel mai mult a contat pe nemulţumirea moldovenilor de peste hotare care erau impuşi să plece acasă. Cred că este o situaţie similară cu declaraţiile UE în contextul embargoului când au deschis pieţele. Ucraina a fost, este şi va fi speranţa noastră cea mare. Eu m-aş feri să demarchez Ucraina din acest tren. Ne aşteapă vremuri sumbre dacă nu mergem în tandem cu Ucraina.

(UPDATE 21.49) Catană: Aş aminti de statul vecin, România. A îndeplinit cerinţele ca să adere la Schengen. Suntem într-o etapă când contează foarte mult factorul politic. Foarte mult a contribuit şi Rusia. Faptul că autorităţile noastre au stat ferm pe poziţia integrării europene a avut un impact puternic. Dacă vom eşua în aceste lucruri, ceea ce s-a întâmplat astăzi nu va conta. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este un bonus.

(UPDATE 21.45) Bucătaru: Pentru implementarea reformelor este nevoie de timp şi voinţă politică. Europenii nu vor lăsă ochii în jos la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Dacă vor devia cei de la Chişinău, desigur că vor fi penalizaţi.

(UPDATE 21.43) Nichituş: Toate reformele care au trebuit s-au făcut. S-a ţinut cont şi de acest joc politic din vecinătatea UE.  

(UPDATE 21.40) Catană: Partea tehnică este importantă, dar acum domină partea politică. Decizia oficialilor europeni a fost determinată de ultimele evenimente de la noi. Dacă privim imaginile lucrurile arată în felul următor: cei de la Kiev uitaţi-vă ce se întâmplă la Chişinău şi cum veţi arăta pe lângă Moldova. A fost mesaj dat şi în această direcţie. Dacă noi vom beneficia de acest regim fără vize. Pentru UE preţul nu este prea mare, doarece potenţialul de migrare este mic. Cei care au vrut să plece deja au plecat, cei care vor să plece o fac ilegal. Beneficiile vor fi atunci când moldovenii vor dispune de acest regim liberalizat. Vor privi cu multă gelozie cei din regiunea transnistriană ceea ce se întâmplă aici. Cei de la Kiev vor trebui să răspundă de ce moldovenii care erau în urmă au întrecut Kievul. Bănuiesc că este un mesaj către partenerii Ucrainei.

(UPDATE 21.37) Nichituş: Este un succes al diplomaţiei de la Chişinău. Mingea este in teritoriul oficialilor de la Chişinău. Guvernarea Republicii Moldova este afiliată la Partidul Popular European. Este un pic de speranţă că PLDM a ştiut unde să se afilieze.

(UPDATE 21.35) Bucătaru: Cu siguranţă a fost aşteptat acest mesaj. Planul de acţiuni este unul mai mult tehnic. Noi eram deja în faza a două a planului de acţiuni. Autorităţile de la Chişinău au realizat aceste acţiuni şi au trecut ţara în lista celor care nu au nevoie de vize.

(21.30) Cu aproape două săptămâni înaintea Summitului de la Vilnius, Moldova a primit o veste bombă de la de la Bruxelles - din 2014, moldovenii ar putea circula fără vize în Uniunea Europeană.

Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, care a apreciat extrem pozitiv progresele ţării în procesul de implementare a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize.

Cum se explică acest succes înregistrat de ţara noastră: sunt primele roade ale actualei guvernări sau poate este vorba de un bonus oferit de Bruxelles? Despre semnificația acestui avans primit din partea Bruxelles-ului vor discuta invitaţii emisiunii Fabrika: 

- Jurnalistul Victor Nichituş

- Analistul politic Vitali Catană

- Directorul IPN, Valeriu Vasilică

- Expertul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu