LIVE TEXT Fabrika despre lupta cu corupţia în Republica Moldova

(UPDATE 22:53) Ţărnă: Aşteptările sociale cresc în preajma alegerilor. Ca să avem o schimbare, funcţionarii trebuie să înceteze să mai simpatizeze persoanele cu probleme de corupţie.

(UPDATE 22:50) Ţărnă: Avem multă corupere pasivă, dar nimeni nu denunţă corupere activă. Oamenii aşteaptă de la funcţionari să de-a dovadă de conştiinţă civică.

(UPDATE 22:46) Gribincea: Nu există formule magice în lupta cu corupţia. Corupţia la nivel mic poate fi stârpită mai uşor decât cea de la nivel înalt. CNA are 350 de oameni care se ocupă cu toate cazurile de corupţie. Nu cred că este deajuns. Înăsprirea sancţiunilor penale nu ajută mult acum. Testul de integritate ar putea soluţiona toate probleme. În ţări obişnuite acest lucru este o crimă. Testul de integritate propus de Ministerul Justiţiei, va face ca cazurile să fie trecute ca disciplinare. Testul de integritate există în multe ţări, dar nu se aplică oricui. La noi se aplică oricui, după lege. Există un control foarte riguros asupra testelor de integritate. CNA are dreptul să facă tot ce vrea.

(UPDATE 22:40) Mocanu: Cetăţenii nu înţeleg de ce persoanele cu mulţi bani întră în politică. Sunt foarte dezamăgiţi. Polonezii susţin că salariul nu este principalul factor care determină corupţia. Cred că ar trebuie de preluat experienţa Poloniei. La ei este creată o atmosferă de ură, dispreţ faţă de cei corupţi. Avem mult ce învăţa, de a spori cultura juridică a oamenilor.

(UPDATE 22:35) Mocanu: Studiile sociologice denotă faptul că cele mai corupte domenii sunt educaţia, sănăatea, poliţia, vama. Populaţia apelează cel mai mult la serviciile de sănătate, educaţie şi poliţie. De aceea ei cred că aceste domenii sunt cele mai corupte.

(UPDATE 22:24) Bostan: Pe lângă voinţa declarată trebuie să există dorinţa reală de a lupta cu corupţia. Cei care se află astăzi la guvernare trebuie să-şi revadă comportamentul de zi cu zi. Există zicala: peştele de la cap se strică. Oamenii cred că totul porneşte de la conducere.

(UPDATE 22:18) Gribincea: Un fucţionar cu salariu mic va fi tentat să o facă. Judecătorii trebuie să-şi uniformizeze practicile. Cred că la nivelul sancţiunilor avem mult de lucru. În cazul în care a fost condamnat penal trebuie să-şi piardă toate avantajele sociale de care dispune. De asemenea, trebuie să nu mai poată ocupa niciodată funcţii. Dacă omul simte că avem o societate coruptă, atunci noi nu lucrăm suficient.

(UPDATE 22:14) Gribincea: Percepţiile se schimbă în urma schimbărilor din societate. Omul vrea să vadă o schimbare ca să-şi schimbe opinia. Aici avem condiţii care ar exclude corupţia, de exemplu salariile. Judecătorilor li s-au promis salarii mai mari încă în 2011, dar nu vedem schimbări. Nici acum nu este clar dacă acestea vor fi majorate. Dacă nu începi de la justiţie, nu putem vorbi despre lupta cu corupţia. Un ban învestit în lupta cu corupţia, peste ceva timp va aduce mai mulţi bani pentru majorarea salariilor educatorilor, profesorilor, etc.

(UPDATE 22:10) Ţărnă: Domnul Chetraru comentează din perspectivă unei instituţii care luptă cu corupţie, iar domnul Leancă din perspectiva cum se schimbă lucrurile. În momentul în care organele statului vorbesc despre pretinse acte de corupţie, oamenii văd că nu mai este o iluzie. Acest lucru determină dezamăgirea în tot ce se petrece în ţară şi câtă corupţie este în ţară. Lucrurile se nivilează în următorii ani. Organele respective încep să se bucure de sprijinul oamenilor. Este prematur să vorbim că va fi sprijin din partea societăţii. Până nu vom avea sentinţe, vor exista speculaţii.

(UPDATE 22:04) Mocanu: Cetăţenii percep diferit fenomenul corupţiei. Ei consideră că nu i-au mită doar cei cărora nu li se propune. Fenomenul corupţiei I-a amploare din cauza toleranţei faţă de acest fenomen. 3/4 sunt decoard să dea mită pentru a-şi soluţiona o problemă. Doar 1/4 nu au recunoscut că dau mită. Fiecare a 10-a persoană spune că corupţia poate fi eliminată. 2/3 oferă mită din cauza salariilor mici. Marea majoritate a populaţiei este puţin informată, nu cunoaşte unde să se adreseze. Este vorba de populaţia din mediul rural, bătrânii. 80 la sută au spus că legile în Republica Moldova nu se respectă.

(UPDATE 21:55) Mocanu: Contează mai mult opinia populaţiei referitor la problema corupţiei. În ultimii 5 ani indicele corupţiei a rămas acelaşi, dar a crescut faţă de ultimii 10 ani.

(UPDATE 21:51) Ţărnă: Eu am citit ce fel de persoane figurează în aceste dosare. În peste 200 de cazuri, 70-80 de procente şi-au recunoscut vinovăţia. Peste 50 la sută din toate aceste cazuri, sunt persoane din domeniul justiţiei şi ordinii publice.

(UPDATE 21:47) Bostan: Trebuie adoptate alte măsuri. Persoana care a comis acte de corupţie trebuie să fie instrăinată pentru totdeauna de la postul pe care îl ocupă. Trebuie să fie revizuite toate deciziile adoptate de persoana dată. Faptul că o persoană va fi privată de libertate nu va ajuta. Până la urmă aceste note de plată le suportă tot societatea. Aceşti oameni care sunt implicaţi în acte de corupţie sunt persoane şcolite, care au ajuns în asemenea situaţii din cauza salariului.

(UPDATE 21:43) Gribincea: Combaterea corupţiei trebuie privită din experienţa altor ţări. Trebuie să fie create condiţii pentru a combate acest flagel, spre exemplu salariile. Trebuie de asigurat transparenţă. Unde este transparenţă este mai puţin spaţiu pentru corupţie. De asemenea, trebuie să existe sancţiuni extrem de dure pentru actele de corupţie. Pentru corupţie nu a fost întemniţată nicio persoană. Judecătorii consideră că corupţia nu este o sancţiune atât de gravă ca să fie sancţionată.

(UPDATE 21:40) Bostan: Cu părere de rău, mai mult se mimează lupta cu corupţia. Leancă şi Chetraru au vociferat un mesaj aşteptat din partea unei guvernări. Noi avem mari probleme atât în domeniul luptei cu corupţie, care este mimată. Dovadă sunt dosarele intentate şi judecătorul prins cu 200 de dolari. Este ridicol.

(UPDATE 21:38) Ţărnă: Nu prea văd o diferenţă. Lucrurile nu s-au schimbat, mi-am schimbat doar eu ungiul de vedere. Vorbind despre percepţie, atunci când este vorba de ONG-uri, ele au un mare avantaj şi un mare dejavantaj în acelaşi timp. În ONG se lucrează cu mai multă dedicaţie, dar minusul este că societatea civilă nu are pârghii. Societatea civilă este în poziţia de a critica şi nu a de a face mai mult. Fiind într-o autoritate publică care luptă cu corupţia, există mai multe pârghii decât în societatea civilă.

(21:30) Lupta anticorupție este un subiect fierbinte indiferent de etapa de apropiere de Uniunea Europeană. Acum, după parafarea Acordului de Asociere, Republica Moldova trebuie să demonstreze partenerilor externi că poate întreprinde mult mai mult decât să jongleze cu niște date statistice în domeniul combaterii corupției.

Chiar dacă șeful CNA, Viorel Chetraru, vede partea plină a paharului luptei anticorupție, premierul Leancă și-a exprimat îngrijorarea privind progresele din acest domeniu.

Subiectul va fi discutat de invitaţii emisiunii Fabrika:

- Galina Bostan, director Centrul pentru Prevenirea Corupţiei;

- Vlad Gribincea, preşedinte Centrul de Resurse Juridice;

- Cristina Ţărnă, director adjunct CNA;

- Victor Mocanu, preşedinte Asociaţia Sociologilor şi Demografilo.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu