LIVE TEXT Fabrika despre liberalizarea exporturilor de vinuri moldoveneşti în UE, începând cu 1 ianuarie 2014

(UPDATE 22:55)Slusari: A fost un an favorabil din punct de vedere climateric, dificil din punct de vedere financiar. Noi vom face tot posibilul ca măcar unele dintre promisiuni să fie realizate.

(UPDATE 22:52) Bumacov: A fost un an bun pentru agricultură. Odată ce am depăşit pierderile pe care le-am avut în 2012. La nivel de ţară avem un rezultat bun.

(UPDATE 22:50) Bumacov: Trebuie să muncim. Este vorba despre Parlamentul Republicii Moldova. De mine acum nu depinde nimic. Parlamentul urmează să ia această decizie. Nu trebuie să sperăm că vom avea fonduri care vecinii noştri. Orice fond pentru noi este important. Am putea să mai negociem ceva adiţional. Nu vreau să fac promisiuni în locul europenilor, dar noi vom încerca să-i convingem.

(UPDATE 22:48) Slusari: Suntem obosiţi de promisiuni nerealizate. La începutul lui 2013, la o adunare ni s-au dat patru promisiuni: agricultare va deveni ramura strategică, vom extinde fondurile EMPARD, reducerea TVA-ului. Suntem la finele anului. Nu există niciun proiect în care să fie scrisă că agricultura este ramură strategică. Este clar că fondurile EMPARD nu vor fi extinse. Problema TVA nu este soluţionată nici astăzi. Deputaţii au promis că problema va fi rezolvată. Agricultorii sunt revoltaţi. Nu nu mai vrem promisiuni, dar vrem acţiuni.

(UPDATE 22:39) Bumacov: În agricultură este potenţialul cel mai mare de dezvoltare. Domeniul agroalimentar este cel mai puţin şantajabil.

(UPDATE 22:36) Gârbu: Factorul politic este cel mai imporant. De el depinde implementarea reformelor. Deşi foarte multă populaţie depinde de sectorul agricol nu trebuie să ne bucure. Numărul acestora în UE este mult mai mic. Nu este sectorul agricol care să ne ofere un viitor prosper.

(UPDATE 22:34) Luca: Aş vrea ca Ministerul să ne surprindă, prin accesarea unor instrumente preaderare, fonduri.

(UPDATE 22:33) Bumacov: Nu renunţăm la piaţa rusă. Vom negocia, vom merge acolo de câte ori va fi nevoie. Indiferent care a fost şi este situaţia, noi vom face tot ce este necesar pentru a reveni pe piaţa din Federaţia Rusă. Chiar dacă a apărut un blocaj cu o companie, este o lovitură dură pentru toată ţara. Este normal să munceşti şi să aştepţi. La partea rusă se epuizează orice argument. Promisiuni nu fac ruşii. Ei sunt foarte atenţi. Vom munci şi vom avea rezultate.

(UPDATE 22:30) Luca: Piaţa din Rusia este foarte importantă. Ar fi o greşeală dacă am renunţa la ea. Multe ţări vitivinicole tind să ajugă la performanţele noastre pe această piaţă. Trebuie să lucrăm asupra calităţii vinurilor. Sperăm cât mai repede să revenim pe rafturile din Rusia.

(UPDATE 22:24) Cosarciuc: Noi am putea să obţinem aceste fonduri EMPARD. Încă anul trecut fiind la Comisia Europeană, s-a discutat despre fondurile EMPARD. Avem multe de făcut, dar trebuie să fim optimişti că asta este posibil. Dacă nu îţi afişezi nişte obiective medii nu poţi să le realizezi nici pe cele medii. Toţi sunt de acord că agricultura şi dezvolatarea rurală este o prioritate. Noi trebuie să avem program naţional de dezvoltare rurală.

(UPDATE 22:17) Bumacov: Negocierile au mers cu reprezentanţi ai ţărilor europene vitivinicole. Un prieten european a glumit: "A rămas să mai primim o directivă, să impune europenii să bea vinul vostru". Trebuie să folosim această oportunitate eficient. Nu îmi permit să am iluzii. Este o mare greşeală când facem planuri, şi ne grăbim, atunci avem de pierdut. Mai bine să avem o strategie bine pusă la punct.

(UPDATE 22:13) Luca: Mai sunt câţiva ani când vom putea profita de aceste instrumente. Noi credem că acest pas făcut azi este un pas de apropiere spre aceste instrumente. Ne-am dori ca Guvernul să aibă talentul de negociere cu instituţiile europene. Ne dorim de la Guvernul să convingă europenii ca să putem beneficia de aceste instrumente preaderare. O mare parte din vinifacatorii au învăţat cum este consumatorul european. Peste 50 de procente sunt gata. Le lipseşte capacitatea de promovare. Acum lupta este foarte acerbă, trebuie să învăţăm toate metodele de promovare.

(UPDATE 22:10) Gârbu: Procentul celor care se pot descurca pe piaţa europeană este foarte mic. Producătorii dacă vor să aibă succes pe piaţa europeană trebuie să producă cantităţi mari şi la preţ mic. Factorii economici sunt în defavoarea producătorilor. Schimbarea poate fi făcută cu suportul autorităţilor.

(UPDATE 22:08) Slusari: Guvernul nu realizează momentul istoric în care se află. Noi deja facem parte din zona de liber schimb. Avem ce avem în relaţiile cu Federaţia Rusă. Avem o perioadă foarte scurtă de timp când noi sau facem salt calitativ, sau pierdem lupta şi mai multe ramuri agricole vor dispărea.

(UPDATE 22:06) Cosarciuc: Trebuie să fie semnal că noi ceva nu facem ca să ne promovăm. Trebuie să fie unele politici ale statului care să transforme oportunitatea în rezultat.

(UPDATE 22:04) Bumacov: Uneori chiar îi critic dur pe vinificatori, ca să înceapă să promoveze mai agresiv vinurile. Acum fiecare va lua mult mai serios exportul în UE.

(UPDATE 21:53) Luca: Noi avem o economie de piaţă de 20 de ani. Noi abia ne învăţăm să facem economie de piaţă. Iată că câte ceva ne reuşeşte. Trebuie să ne promovăm ţara ca una vinicolă. Trebuie să comunicăm acest mesaj consumatorilor. Infiinţarea Oficiului viţei de vie şi a vinului este un răspuns la liberalizarea exporturilor de vinuri în UE. Această liberalizare ne aduce o simplicarea a procedurilor de export în UE. Sunt ferm convins că avem nevoie de o instituţie de promovare cum este acest oficiu. Vom încerca să accesăm foarte multe fonduri internaţionale.

(UPDATE 21:48) Slusari: Privesc prin prisma pragmatismului. Este o veste foarte bună. În perspectivă de lungă durată avem de beneficiat de această piaţă. Chem pe toţi colegii, vinificatori, producători de struguri, dar şi guvernanţi să lăsăm euroeuforia şi să privim situaţia prins prisma problemelor care există. Nu trebuie să aşteptăm de la 1 ianuarie 2014 un salt cantitativ al exporturilor. Putem să aşteptăm nişte riscuri din partea Federaţiei Ruse.

(UPDATE 21:45) Cosarciuc: Ştirea este una bună pentru vinificatori, dar şi pentru producătorii de struguri. Este şi o temere că noi nu suntem gată să facem aceste exporturi. Cea mai mare problemă este promovarea. Trebuie să întreprindem măsuri serioase în această direcţie. Este nevoie ca Guvernul să promoveze nişte politici foarte bune. Fermierii sunt optimişti în ceea ce priveşte beneficiile în urma acestei liberalizări.

(UPDATE 21:42) Gârbu: Ştirea de azi este un pozitivă. Dar poate rămâne doar o ştire dacă nu o vom putea valorifica. Consider că partea cea mai slabă este că statul nu alocă mijloace financiare pentru susţinerea agenţilor economice. Nu mă aştept la schimbări radicale de la 1 ianuarie, şi nici în următorii 3 ani. Consumatorul european este foarte capricios.

(UPDATE 21:38) Bumacov: Este un semnal foarte bun. Prin acest mesaj continuăm să ne promovăm. Pentru cei din domeniu este o mare responsabilitate. Odată ce a fost această deschidere va trebui să muncim foarte mult toţi. Trebuie să investim la capitolul promovare. Noi ne-am învăţat a face vinuri calitative, dar trebuie să continuăm să ne promovăm.

(UPDATE 21:35) Ion Luca, preşedintele Asociaţia Micilor Producători de Vinuri:  Este o veste foarte bună pentru cei implicaţi în producerea vinurilor. Am avut o situaţie grea, o parte din exporturi a trebuit să fie stopată. Piaţa UE reprezintă un interes pentru companiile vinicole. Este un motiv de sărbătoare pentru aceste companii. Piaţa din UE nu este cea din Rusia, sunt alte cerinţe. Mingea este în terenul nostru, totul depinde de noi. Este un semnal bun, diplomatic şi politic. Orice ştire despre vinurile din Moldova în presa europeană este un lucru benefic. Trebuie să muncim, să penetrăm pieţele europene suprasaturate.

(21:30) Vinificatorii din Republica Moldova sunt primii moldoveni care vor putea aprecia din plin beneficiile apropierii de Uniunea Europeană. Parlamentul UE a votat o propunere a Comisiei Europene privind eliminarea barierelor pentru importul vinurilor din ţara noastră.

Decizia urmează să primească și girul miniștrilor de comerț ai statelor UE. Dacă liberalizare pieței europene pentru vinurile din Moldova este o chestiune de timp, atunci pe frontul de est situația rămâne neschimbată, adică piața rămâne blocată.

Subiectul va fi discutat cu invitaţii emisiunii Fabrika:

- Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii;

- Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor;

- Alexandru Slusari, preşedintele Uniagroprotect;

- Viorel Gârbu, expert economic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu