LIVE TEXT Fabrika despre eşecul opoziţiei în lupta infinită pe care o duce cu Guvernul Leancă

(UPDATE 22:55) Ţăranu: Sunt partide care pretind că sunt forţa a treia. Dar unde sunt liderii carismatici care să îi rupă din mrejele oligarhismului? Pentru noi este evident că ţara a ajuns la momentul când poate să facă o turnură dramatică. Este un punct foarte important. Aici se fac reforme, aici se începe o tranformare în societate. În 2014 vom fi nevoiţi să facem o alegere, continuăm parcursul european, sau să ne întoarcem înapoi, ceea ce ar fi o catastrofă.

(UPDATE 22:50) Midrigan: Deja s-a început lupta electorală, se investesc sume enorme de bani. Avem o situaţie foarte complicată şi nimeni nu vrea să deceze.

(UPDATE 22:48) Cauia: Se cam surpă această coaliţie. În realitate se pot coagula când apare un duşman comun. Sondajele arată că tot aceste patru partide vor intra în Parlament. Scenariul va fi similar cu cel din 2009. Nu cred că vom avea o apariţie spectaculoasă a forţei a treia. Cel mai mare risc este lupta interioară între membrii coaliţiei, ceea ce ar scuti PCRM-ul de campanie electorală.

(UPDATE 22:44) Terguţă: Republica Moldova are un parcurs strict definit în acest Acord de Asociere parafat. Aici se va da o bătălie foarte mare, fiindcă nu toată lumea va citi şi va înţelege acest acord. Ei spun că cetăţeanul nu va mai putea să-şi vândă produsele la piaţă. Este un neadevăr foarte mare. Cetăţeanul va avea dreptul să le vândă la piaţă dacă vor fi certificate şi dacă va fi deacord să se înregistreze ca întreprinzător şi va achita şi impozite. Fiecare va trebuie să ştie că are un domeniu de activitate economică şi va trebui să fie responsabil.

(UPDATE 22:40) Ţăranu: Asta e democraţia. Noi nu putem evita confruntările. Nu va fi nimic rău în revenirea comuniştilor la putere, numai dacă vor păstra vectorul european.

(UPDATE 22:37) Midrigan: Domnul Streleţ a cam punctat de ce nu merg lucrurile bine. Deja sunt premisele că va fi o luptă între componentele coaliţiei.

(UPDATE 22:33) Cauia: Coaliţia în campania electorală nu va mai fi o coaliţie. Este bună guvenarea noastră doar în comparaţie cu opoziţia comunistă. Slăbiciunea guvernării poate fi văzut doar prin prisma acţiunilor opoziţiei. Având o guvernare de coaliţie şi fiecare vine cu mesaje diferite, nu face decât să aducă beneficii comuniştilor. Sper că această coaliţie va fi mai coagulată.

(UPDATE 22:24) Terguţă: Iniţiativa lui Putin de a crea Uniunea Vamală se contrapune Uniunii Europene. Statele din fosta uniune sovietică au posibilitatea şă-si rezolve probleme pe care le-au conservat mai mult timp. PCRM face o greşeală foarte mare. Nu face decât să crească sentimentele naţionaliste. Ştiu că sunt persoane în PCRM care încearcă să îi sugereze lui Voronin că acest lucru nu este bun.

(UPDATE 22:21) Terguţă: Nu poţi traduce un text până nu este parafat. Ţinând cont de volumul de pagini, cu o sumedenie de termeni, este mai greu de tradus. Termenul de două săptămâni, anunţat de Leancă în Parlament, nu mi se pare mare. Este un termen rezonabil.

(UPDATE 22:17) Ţăranu: Abordarea asta frontală a comuniştilor îi defavorizează enorm. Venind cu moţiuni crează nervozitate în activitatea Parlamentului. Comuniştii au doar de pierdut, fiindcă oamenii văd că aceştia folosesc intrumentul parlamentar în interesul îngust de partid.

(UPDATE 22:13) Ţăranu: Revoluţia de catifea a eşuat. Este o catastrofă pentru comunişti. Să mergi contra UE este ca şi cum ai merge împotriva unui tsunami. Ei au nimerit în el. Astăzi au avut nişte apariţii dezastruoase. Voronin îşi începe discursul într-o română defectuoasă, apoi trece în rusă, care îi este maternă. Când au venit comuniştii la guvernare, în Europa existau două ţări cele mai sărace - Moldova şi Albania. În 2009 am rămas doar noi. PIB-ul Albaniei a crescut de două ori.

(UPDATE 22:07) Cauia: PCRM are o strategie, dar nu ştiu cât este de eficientă. PCRM rămâne a fi cel mai votat partid. Cu a treia moţiune au dat-o profund în bară. Probabil s-au uitat la ultimele sondaje. Este mult prea dificil să demonstrezi că vectorul extern al R. Moldova este unul greşit. Dacă vor mai urma astfel de moţiuni, atunci comuniştii nu vor obţine rezultatele scontate.

(UPDATE 22:02) Midrigan: PCRM a făcut pe parcursul ultimelor 3 ani diverse manifestaţii paşnice. A fost un număr mare de persoane. La noi opoziţia se respectă. Cred că comuniştii folosesc de fiecare dată aceste posibilităţi pentru a presa puterea. Astăzi Leancă a lămurit mai multe lucruri care poate nu erau clare. Întradevăr, după aceste încercări, dacă se prizintă la nivel, are de câştigat în urma acestor moţiuni. Noi ne vom obişnui cu această procedură.

(UPDATE 21:55) Midrigan: Fiecare partid trebuie să se gândească la electoratul său. Unii indici sunt în sondaje. Unele sondaje sunt stabile, inclusiv şi la comunişti. Avem noroc că avem o aşa opoziţie, dacă să facem comparaţie cu Ucraina.

(UPDATE 21:53) Terguţă: Vor dânşii sau nu vor, alegătorii lor vor face paralela dintre Kiev şi Chişinău. Opoziţia noastră a demonstrat cât este de neputincioasă. Opoziţia din Ucraina a reuşit să aducă zeci de mii de oameni în stradă. Am câştigat stabilitate, fiindca opoziţia s-a limiat doar la un dialog parlamentar.

(UPDATE 21:51) Ţăranu: Ironia în discursul parlamentar este o armă folosită destul de des. Obiceiul de a aduce insulte este o chestie la care publicul trebuie să atragă atenţia. Guvernarea nu prea excelează în bădărănism. Acest lucru este caracteristic mai mult comuniştilor. Moţiunea de cenzură este un instrumentariu destul de fin pe care o folosesc fracţiunile parlamentare. Dacă îl foloseşti prea des îi scade randamentul. În experienţa mea de deputat, o singură dată am lansat o moţiune de cenzură. Şi am făcut-o pentru a avea acces la tribună. Totuşi odată moţiunea lor a avut succes. Unica ce nu le-a reuşit, este organizarea alegerilor anticipate. Ei lucrează împotriva propriei popularităţi. După ce moţiunea a căzut s-a simţit demobilizare. Revoluţia de catifea a pierdut din amploarea sa. Oamenii acţionează indiferent.

(UPDATE 21:45) Cauia: PCRM şi-a permis timp de un deceniu să îşi schimbe vectorul de mai multe ori. Obiectivul lor este de a reveni la guvernare. Mai multe moţiuni ştirbesc din activitatea Parlamentului. Moţiunea este una destul de bine scrisă, din punct de vedere juridic, dar pe alocuri exagerată. Potrivit legii cu privire la tratatele internaţionale, se supun referendumului acordurile privind aderarea ţării la structurile supranaţionale, cum ar fi Uniunea Europeană. Parafarea acordului nu înseamnă asocierea, integrarea noastră în Uniunea Europeană.

(UPDATE 21:40) Midrigdan: Eu aş numi-o haz de necaz. Prima moţiune a fost legată de cesiunea Aeroportului. A fost o apreciere destul de negativă asupra modalităţii de cesionare. Chiar şi Leancă a recunoscut că a fost puţină comunicare. Cred că este devreme de a pune punct aici. Au fost şi unele minusuri. Mai multe minusuri au fost la cea de-a doua moţiune, cu referirea la BEM. S-ar părea că a fost un haz, dar a fost şi un necaz. Avem o discuţie, s-au dat întrebări, s-au obţinut răspunsuri. Şi după 2014 va trebuie să fie o discuţie cu opoziţia.

(UPDATE 21:35) Terguţă: Cineva dintre comunişti spunea că nu e ultima. Ei nu au crezut că va cădea Guvernul. Nici cei de guvernare nu s-au speriat de această moţiune. Republica Moldova a avut de câştigat astăzi, pentru că opoziţia este în Parlament şi discută. Important este această diferenţă democratică care este între noi şi Ucraina.

(21:30) Opoziţia comunistă a înregistrat un nou eşec în lupta aprigă pe care o duc pentru a demite cabinetul de miniştri. Nici astăzi, moţiunea de cenzură nu a întrunit numărul de voturi necesarare pentru a demite Guvernul Leancă.

Astăzi, argumentul principal folosit de opoziţie este Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care, în opinia celor care recent au pornit revoluţia de catifea, ar pune capăt statalităţii Republicii Moldova.

Subiectul va fi discutat cu invitaţii emisiunii Fabrika:

- Anatol Ţăranu, director Centrul de Cercetări Strategice;

- Ion Terguţă, jurnalist;

- Pavel Midrigan, avocat;

- Alexandru Cauia, politolog.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu