LIVE TEXT Fabrika despre eliminarea imunităţii deputaţilor, propusă de coaliţia de guvernare

(UPDATE 22.55) Osmochescu: Numai acela care nu face nimic şi aşteaptă ca puiul de graur, acela nu are şanse, nu poate supravieţui nici primăria nici comuna respectivă.

(UPDATE 22.52) Mocanu: Avem program de guvernare. Coaliţia a venit cu legea finanţelor publice prin care se va oferi o autonomie mai mare autorităţilor publice locale. Am avut proteste ale comuniştilor, a liberalilor, chiar şi Dorin Chirtoacă care a strigat că ni se i-au banii. În perioada următoare va depinde foarte multe de primar. Uneori trebuie să creeze facilităţi fiscale ca să vină investitorii să creeze noi locuri de muncă, să colecteze altfel taxele. Primarii care au atras investiţii au reuşit să dezvolte localităţile. Alţii au stat şi au aşteptat bani.

(UPDATE 22.50) Sîrbu: Trebuie să fii foarte bun şi activ şi atunci vei putea asigura cheltuielile. Unele localităţi ar putea suferi din cauza acestei legi. Sunt foarte multe localităţi practic pustii. Poate în unele localităţi ar fi o problemă. Este bine că Parlamentul a amânat implementarea acestei legi.

(UPDATE 22.48) Guţu: Legea privind finanţele publice locale a fost discutată mult timp. La cele 900 de primării, după implementarea legii o să ne dăm seama că unele nu vor putea percepe taxele necesare pentru a plăti cel puţin salariile. Ar fi ideal să fie făcută cu reforma teritorial-administrativă, revenirea la judeţe. Am selectat câteva localităţi care vor fi pilotate până în 2015. Comisia buget şi finanţe va venit cu un raport. Cei care sunt în opoziţie interpretează legea de pe o poziţie electorală. Astăzi să fii primar şi nu atragi fonduri, denotă o lene mare.

(UPDATE 22.41) Sîrbu: Dacă PCRM nu va vota îşi va asuma această responsabilitate faţă de alegători şi ulterior vor dispărea de pe scena politică. Nu ştiu dacă CC va accepta să vină cu o interpretare suplimentară a acestui articol. Pentru a exclude orice întrebare, doar modificarea Constituţiei ne poate ajuta în acest sens.

(UPDATE 22.39) Sîrbu: Din 2001 până în 2009 au fost 23 de solicitări de retragere a imunităţii parlamentare. Au fost doar amendaţi contravenţional activiştii PPCD. Ulterior aceste solicitări nu s-au finalizat cu nimic.

(UPDATE 22.36) Mocanu: Deputaţi care încalcă legea trebuie să fie în sălile de judecată. Noi suntem în zorii democraţiei. Integrarea Europeană nu este doar în beneficiul politicienilor. UE nu înseamnă doar bani, înseamnă şi justiţie. Eu cred că lucrurile se vor aşeza la locul lor, dar păstrând vectorul integrării europene.

(UPDATE 22.33) Guţu: Toţi sunt egali în faţa legii şi aşa este în ţările civilizate. La noi se înterpretează în stil balcanic. Mi-ar plăcea să putem adopta această iniţiativă, dar nu cred că vom avea voturile necesare. Ar fi bine să mergem pe calea interpretării articolului din Constituţie.

(UPDATE 22.25) Osmochescu: Instanţa nu trebuie să ceară permisiunea Parlamentului, dar trebuie doar să înştiinţeze Legislativul şi să solicite lipsirea de imunitatea de deputat. Cred că deputaţii dau dovadă de un curaj politic, civil. Pentru a adopta acest proiect de lege, înainte de a pune la vot, trebuie cerut avizul Curţii Constituţionale. Dacă aş fi fost judecător la CC, pentru moment este mai bine să precizăm de unde şi până unde se extinde imunitatea, fără a introduce schimbări majore în Constituţie. Sunt ţări care nu au imunitate parlamentară. La două treimi din state contemporane, există instituţia imunităţii parlamentare, dar se răsfrânge doar asupra activităţii politice şi doar în perioada mandatului.

(UPDATE 22.19) Sîrbu: Noi nu modificăm legea în interesul nostru. Câţiva colegi deputaţi anul trecut au lansat nişte calomnii la adresa mea. Eu am atacat în judecată. Instanţa mi-a scos cererea de pe rol, deoarece deputaţii au imunitate şi nu poartă resonsabilitate pentru opiniile exprimate. Dacă eşti deputat poţi să spui prostii şi să nu răspunzi pentru asta. Trebuie să urmăm exemplu lui Vlad Plahotniuc, care a renunţat la mandatul de deputat. A semnat şi domnul Guma, este salutabil.

(UPDATE 22.14) Mocanu: Liberalii practic nu sunt implicaţi în activitatea parlamentară. Avem nevoie de voturile lor. Lucrul cel mai important, odată cu votarea acestei legi nu se vor mai ascunde în spatele acestei imunităţi. Cred că bătălia nu va mai fi aşa de mare. Este bine să avem deputaţi care se ascund după imunitatea de deputat.

(UPDATE 22.10) Guţu: Am ridicat problema în interiorul partidului. Preşedintele partidului, domnul Ghimpu a zis că la ce bun ne trebuie, că ne vor băga la dubă. A învinuit pe cineva de populism.

(UPDATE 22.07) Valeriu Munteanu, deputat PL:Noi liberalii suntem cei care alături de PLDM am iniţiat această iniţiativă. Noi suntem dispuşi în continuare să susţinem această iniţiativă. Vom oferi voturile pentru a dejuca o acţiune populistă. Există foarte mulţi deputaţi care au venit să se odihnească în Parlament. Doar îşi duc crucea pe imunitate. De câteva ori m-am simţit incomod pentru că am această imunitate. Noi o vom susţine în orice condiţii. Eu personal nu am avut nevoie şi niciodată nu voi avea nevoie de această imunitate.

(UPDATE 22.04) Osmochescu: Nu se întâmplă nimic. Ar fi o practică unică europeană dacă vom modifica Constituţia. Imunitatea trebuie păstrată doar pentru expunerea părerilor. Vin următoarele alegeri. Îi periculos ca noi să nu avem nicio imunitate. Trebuie de făcut o interpretare oficială de către CC, de unde şi până unde se extinde imuniate. Pentru încălcări de drept comun imunitatea nu poatea avea loc. În afară de imunitatea parlamentară mai sunt diferite categorii care se bucură de imunitate. Diplomatul nu poate renunţa la imunitatea sa, deoarece reprezintă ţara peste hotare. Imunitatea poate fi retrasă doar de către şeful statului, pentru încălcări flagrante, de drept comun.

(UPDATE 21.50) Sîrbu: Personal nu am auzit niciodată ca cineva să dorească să renunţe la imunitate. Am fost părtaşul de a nu avea această imunitate. Toţi se nasc egali în faţa legii. Nu ne deleagă să avem privilegii dar să muncim. Am avut cazuri când îmi era ruşine că aveam această imunitate. Dacă au de ce se teme, vor fi împotriva acestei propuneri.

(UPDATE 21.47) Sîrbu: Această imunitate a fost distorsionată, şi a devenit un permis de samovolnicie şi ignorare a legii în interes personal. Scopul este de a nu crea avantaje anumitor indivizi. Este vorba de imuniatate în exprimarea liberă a opiniilor. Este foarte stranie poziţia foştilor colegi comunişti. Credeam că trebuie să fie primii care să susţină această propunere. Nu au argumente, poate se ascund după ceva.

(UPDATE 21.45) Guţu: Ar fi bine să ne inspirăm din experienţa Parlamentului European. Exact acelaşi lucru ar putea să fie şi la noi. La APCE există comisia permanentă, care a fost sesizată în fond în baza unei moţiuni, până unde poate să meargă această libertate de exprimare. Unii deputaţii în luările de cuvânt şi-au permis atac la persoană.

(UPDATE 21.42) Osmochescu: În practica internaţională instituţia imunităţii parlamentare a apărut foarte dificil. A fost creată pentru opoziţie, a căror idei diferă de poziţia celor de la guvernare. La noi au extins-o şi asupra încălcărilor de drept comun. Într-un stat de drept nu aş considera necesară imunitatea. Imunitatea trebuie să fie atât în perioada exercitării, cât şi după. Parlamentarul are imunitate doar pentru opiniile politice.

(UPDATE 21.37) Mocanu: S-a vorbit despre importanţa pachetului privind reforma justiţiei, procuraturii, codul educaţiei. Avem în continuare un pachet de lege ce se referă la reponsabilităţi pentru autorităţile publice locale. Este firesc să existe diversitate de opinii. Pentru asta Parlamentul astăzi şi a votat. O prioritate a noastră, numărul unu pentru Moldova este Codul Educaţiei.

(UPDATE 21.35) Sîrbu: Codul Electoral necesită multe amendamente. Mai avem un an până la alegeri. Sunt multe lacune în cod. Avem foarte multe probleme cu liste electorale, cum organizăm votarea peste hotarele ţării. Avem foarte multe de muncit. Este o prioritate care va dura ceva timp. Ar trebui să acordăm şanse egale mai multor partide politice, să creăm o reprezentativitate a cetăţeanului. Sunt sigur că chiar dacă sunt mici divergenţe, suntem pe aceeaşi undă.

(UPDATE 21.33) Guţu: Pentru acest sfârşit de toamnă avem Codul Educaţiei. Este o restanţă mai veche. Şi desigur pachetul de legi privind reforma justiţiei şi reforma procuraturii. Acestea sunt priorităţile sesiunii iarnă-primăvară.

(21.30) Aleşii poporului vor să fie mai aproape de popor. Deputaţii din coaliţia de guvernare şi-au propus să modifice Constituţia şi să elimine prevederea despre imunitatea parlamentară a legislatorilor.

Autorii iniţiativei susţin că, odată cu renunţarea la acest privilegiu, activitatea deputaţilor va fi mai transparentă, iar nivelul de încredere al alegătorilor va creşte. Reprezentanţii opoziţiei comuniste nu văd însă cu ochi buni această intenţie, pe care o interpretează ca pe o ameninţare directă la adresa lor.

La ce serveşte imunitatea deputaţilor şi în ce măsură argumentele invocate de cei din majoritatea parlamentară sunt justificate?

Vom încerca să obţinem răspunsul la aceste întrebări de la invitaţii emisiunii Fabrika:

- Ana Guţu, deputat liberal-reformator

- Gheorghe Mocanu, deputat PLDM

- Sergiu Sîrbu, deputat PD

- Nicolae Osmochescu, profesor universitar, Catedra Drept Internaţional

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu