LIVE TEXT Fabrika despre "divorțul civilizat" propus de Evgheni Şevciuk, în rezolvarea diferendului transnistrean

(UPDATE 22. 50) Nicolae Afanas: Prioritate vor avea alegerilor naţionale decât integrarea europeană. Important este să se continuie linia aceasta de politică externă.

(UPDATE 22.49) Iurie Cazacu: Deseori reformele sunt nepopulare în rândul cetăţenilor. Clasa politică din Republica Moldova conştientizează că până la sfârşitul acestei legislaturi trebuie să fie semnat Acordul de Acociere. Dacă viaţa cetăţeanului se va îmbunătăţi, va fi o şansă pentru coaliţie pentru a continua şi după alegeri.

(UPDATE 22.48)Victoria Bucătaru: Autorităţile trebuie să de-a dovadă că reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei continuă. Nu este doar un an electoral pentru Republica Moldova, dar şi pentru Uniunea Europeană. Alegerile din Republia Moldova sunt importante, dar nu trebuie să fie pusă miza de a arăta integrarea în UE ca o dividendă politică.

(UPDATE 22.46) Angela Aramă: Integrarea în EU înseamnă o muncă asiduă. Cei care sunt la putere, aşa numiţii oligarhi trebuie să renunţe la interesele personale şi să încerce să implementeze reforma justiţiei. UE aşteapă de la noi reforme reale.

(UPDATE 22.43) Nicolae Afanas: Suntem pregătiţi de Vilnius. Nu se termină istoria Moldovei la Vilnius. Va fi o impulsionare prin parafarea acestui acord. Avem şanse nu doar teoretice dar şi reale de a deveni membri ai Uniunii Europene. Scepticismul faţă de integrarea europeană nu va dispărea.

(UPDATE 22.40) Iurie Cazacu: O serie din angajamente au fost realizate, astfel nu se ajungea la parafarea acordului. Avem încă mult de lucru aici în Moldova: reforma în poliţie, lupta cu corupţia. Cred că la capitolul armonizării legislaţiei suntem pe un drum corect. Avem de lucru la implementarea acestor legi. S-au făcut paşi buni pentru apropiere.

(UPDATE 22.35) Victoria Bucătaru: Un rol foarte important îl are societatea civilă. Sistemul este creat din oameni şi schimbarea vine din noi. Este vorba şi despre o schimbare de mentalitate. 

(UPDATE 22:32) Angela Aramă: Rusia nu va ceda şi probabil are strategii pe care le vom vedea în viitorul apropiat. Unica noastră speranţă, este că cum se vor face primii paşi palpabili, oamenii de afaceri din Transnistria vor privi mai realist lucrurile. O oarecare ameliorare a relaţiei s-ar putea să vină de jos, nu face să aşteptăm această ameliorare de la autorităţile de la Tirapol, care sunt o marionetă a Rusiei.

(UPDATE 22.25) Nicolae Afanas: Marea problemă este că 90 la sută din populaţia care locuieşte pe teritoriul Transnistriei are aceeaşi opinie ca Evgheni Şevciuk. S-a manipulat mult despre relaţiile Republicii Moldova cu România. Integrarea europeană este văzută ca o ameninţare la existenţa regiunii.

(UPDATE 22.20) Victoria Bucătaru: Atunci când a fost negociată zona de liber schimb cei de la Tiraspol au fost invitaţi în calitate de observatori. Au fost doar o sigură dată. Lor li se va da un anumit răgaz pentru a se conforma standardelor de pe malul drept.

(UPDATE 22.18) Iurie Cazacu: Nu văd cum lucurile ar putea evolua pozitiv după Vilnius. Tiraspolul va rămâne în continuare neînduplecat. Economic nu va avea soluţii decât să se conformeze acestor standarde europene. Dacă vor urma o cale greşită va fi un fiasco.

(UPDATE 22.16) Angela Aramă: Domnul Şevciuk, săracul, nu cred că este în stare să facă aceste strategii. Este o strategie foarte bine pusă la punct de Rusia cum să manipuleze opinia din Moldova dar şi din Uniunea Europeană. Vorbim foarte frumos despre Transnistria, dar nu văd cum s-ar putea cum ar putea fi soluţionată problema transnistreană.

(UPDATE 22.14) Nicolae Afanas: Această datorie ar trebui să fie separată între raioanele din stânga şi dreapta Nistrului. Atât datoriile dar şi probleme sociale invocate de Şevciuk vin ca un contraargument la reîntregirea ţării.

(UPDATE 22.10) Victoria Bucătaru: S-a încercat rezolvarea problemei datoriilor din punct de vedere juridic şi politic, dar nu s-a ajuns la un numitor comun. Ei au un nivel de viaţă cu mult sub nivelul cetăţenilor de pe malul drept al Nistrului. Nu există o diferenţă dintre cetăţenii de pe malul stâng şi de pe malul drept.

(UPDATE 22.05) Iurie Cazacu: Această declaraţie este una din multiplele care le-a făcut Şevciuk. Nu cred că bugetul Republicii Moldova ar face faţă ca să achite această datorie. Datoria este a regiunii transnistrene. Dacă vor divorţ să-şi bată capul de această datorie a lor. Dacă Ucraina face pasul decisiv şi semnează Acordul de Asociere, Republica Moldova parafând acordul, viitorul acestei regiuni este simbru şi incert. Aceste declaraţii sunt aberante, nu se vede o logică în ele.

(UPDATE 22.03) Angela Aramă: Este o vorbă în vânt. Nu este o aşa autoritate care să decidă acest divorţ. Nu cred că este posibil acest divorţ şi cred că Republica Moldova nu este pregătită să renunţe la acest teritoriu. Moldova nu şi-l doreşte, Rusia la fel nu doreşte, fiindcă este un instrument de şantaj, iar Transnistria nu îşi doreşte acest divorţ realmente. În câţiva ani Transnistria se va trezi o insulită într-un ocean. Acest divorţ este doar o provocare, nu ştiu cum va suprevieţui.

(UPDATE 21.56) Nicolae Afanas: Nu se aplică această formulă. Domnul Şevciuk a vrut să demonstreze că nu doreşte conflict. Eu cred că dumnealui conştientizează că Republica Moldova nu poate să renunţe la ideea reintregirii. Electoratul nostru s-a deprins că Transnistria trebuie să fie partea componentă a Republicii Moldova. Transnistria tot ce poate să obţină este o autonomie largă.

(UPDATE 21.54) Victoria Bucătaru: Reacţia pe care o are Şevciuk este reacţia Federaţiei Ruse. A dat un exemplu foarte neadecvat. Conflictul este un politic faţă de altele. Ele sunt total neadecvate, nu corespund situaţiei din Republica Moldova. Mă bucur că Leancă nu a căzut pradă presiunilor din partea Rusiei. Interesul principal al Federaţiei Ruse este din două motive, vecinătatea cu UE prin România şi vecinătatea cu Ucraina.

(UPDATE 21.53) Iurie Cazacu: Nu cred că autorităţile de la Tiraspol au o intenţie de a se apropia. Ca contraargument se vine cu propuneri sau idei tot mai ofensatoare la adresa Chişinăului.

(UPDATE 21.49) Angela Aramă: Este important că aceste întâlniri au loc. Soluţionarea problemei transnistrene este una de durată. Noi demonstrăm lumii întregi că avem o atitudine bine argumentată, diplomatică, faţă de Transnistria. Atât putem face pentru acest moment. La nivel de Uniunea Europeană VERSUS Rusia şi invers poate se încearcă a se găsi alte soluţii. Sper că există şi alte discuţii unde se vorbeşte despre nişte soluţionări mai realiste. Această Transnistrie a devenit un punct strategic pentru Rusia, prin care ne şantazează pe noi şi pe Ucraina.

(UPDATE 21.45) Nicolae Afanas: Nu suntem într-un conflict deschis. Vom menţine cadrul negocierilor diplomatice. Astăzi vine pe pană că nu are încredere în declaraţiile lui Leancă, că sunt minciuni. Nu este încredere făţă de Chişinău. Sunt nişte autorităţi necunoscute, din privinţa dreptului internaţional. Malul drept nu are în malul stâng, iar malul stâng nu are încredere în malul drept. Nu Republica Moldova este cel vizat, dar Ucraina, car este pe poziţie de a semna Acordul de asociere.

(UPADATE 21.42) Iurie Cazacu: Întâlnirea demonstrează că totul a fost pregătit. Mesajul a fost pregătit, astăzi doar a fost făcut public. Personal m-a surprins această declaraţie a lui Şevciuk despre divorţ. Domnul Şevciuk îşi duce crucea până la capăt, orice propunere de la Chişinău vine cu contraacţiuni de la Tiraspol. Ne arată că una se vorbeşte dar se acţionează după interesele Moscovei.

(UPADATE 21.38) Victoria Bucătaru: Este important că dialogul continuă. Domnul Leancă a reiterat că autorităţile de la Chişinău sunt dispuse să negocieze pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă pe malul stâng al Nistrului.

(UPDATE 21.36) Angela Aramă: Cred că nu suntem naivi ca să avem aşteptări atât de mari. O simplă întâlnire nu cred că rezolvă mare treabă. În ceea ce priveşte probleme transnistreană nu am de ce să nu-l cred pe domnul Leancă de bunele intenţii. Altceva este dacă Şevciuk este atât de bine intenţionat să audă aceste argumente. În ceea ce priveşte Transnistria, şi subordonarea acesteia Rusiei. Noi nu vom avea o soluţionare aşa cum ne dorim, fiindcă problema este tratată de Rusia ca o problemă pur politică. Nu cred că aceste discuţii vor avea un rezultat pe care mizează domnul Leancă.

Divorț civilizat. Astfel vede soluționarea diferendului transnistrean liderul regiunii sepratiste, Evgheni Șevciuk.

Acesta consideră că o dată cu apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, regiunea transnistreană va fi lipsită de dreptul comerțului liber, transportul de mărfuri și pasageri va fi blocat, iar beneficiile economice ale Acordului de Asociere cu UE este o minciună și o tentativă de a plica anumite presiuni.

O nouă întâlnire aceleaşi concluzii. Cum va reuşi Moldova să-şi îndeplinească agenda europeană fără o soluţie viabilă în dosarul transnistrean? Discutăm subiectul în această seară la Fabrika.

Invitaţii emisiunii sunt: lectorul universitar catedra Relaţii Internaţionale, Nicolae Afanas; expertul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru; comentatorul politic Iurie Cazacu şi jurnalista Angela Aramă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu