LIVE TEXT Fabrika despre depolitizarea instituţiilor de drept

(UPDATE 22:53) Adrian Candu: Ca să depolitizăm instituţiile de drept trebuie să facem mult mai mulţi paşi şi să creăm condiţiile necesare. Un prim pas este deja făcut.

(UPDATE 22:50) Igor Sîrbu: Nu l-am sunat niciodată pe domnul Chetraru în privinţa vreunui dosar penal. Reformele vor fi duse la bun sfârşit când AIE va pleca de la putere şi va veni PCRM la guvernare.

(UPDATE 22:47) Ion Dron: Trăim cu iluzii. Reforma în justiţie va fi, dar când...nici peste doi, nici peste cinci ani nu cred. Puterea judecătorească nu este doar o putere. Cine răspunde de calitatea actului de justiţie în Moldova? Avem nevoie de acţiuni chirurgicale.

(UPDATE 22:45) Gheorghe Susarenco: Până nu voi vedea că politicienii nu au dubii standarde, că vorbesc una, dar fac alta, nu voi crede în reforme.

(UPDATE 22:42) Igor Boţan: Trebuie ridicat salariul şi a medicilor şi a judecătorilor, profesorilor. Toţi aşteaptă, acesta este viitorul nostru.

(UPDATE 22:40) Adrian Candu: Nu poţi lupta cu corupţia, dacă vorbim despre o persoană care are un salariul mic.

(UPDATE 22:32) Adrian Candu: Există o Strategie de reformare a justiţiei. S-au început multe reforme pe domeniul instanţelor judecătoreşti. Urmează reforma Procuraturii, a MAI şi nu doar. Anul 2012 este anul reformelor. PD şi-a asumat anume reformarea acestui Centru pentru a aduce schimbarea de conducere, care a fost una comunistă. Partidele din AIE şi-au asumat reforme şi este o muncă grea şi asiduă. Reforma presupune mult şi nu e o chestiune de o zi. Dacă reforma justiţiei va fi un eşec, va fi un eşc al Alianţei.

(UPDATE 22:30) Ion Dron: Când am spus act de laşitate m-am referit nu la domnul Chetraru ca om, ci ca director la CCCEC.

(UPDATE 22:18) Adrian Candu: Se dau telefoane, pentru mine este regretabil. Dar cel mai important este dacă după acele apeluri s-au luat sau nu măsuri. Eu apreciez curajul acestui domn. Primul pas pe care l-a făcut politicul, ţin să remarc, că este reformarea CCCEC.

(UPDATE 22:15) Viorel Chetraru: Dosarul împotriva lui Oleg Voronin este o consecinţă a presiunilor mass-mediei.

(UPDATE 22:07) Directorul CCCEC, Viorel Chetraru: Nu m-am aşteptat ca declaraţiile de azi să fie luate în felul acesta. Rămân pe poziţie şi afirm că desemnarea pe principi politice a unei persoane din start politizează această instituţie în faţa societăţii. Cele mai mari probleme de la angajarea mea în funcţie le-a avut PD. Îmi doresc să fie depolitizat CCCEC. Amestecul politicului este însăşi desemnarea de către un partid. Procuratura Anticorupţie trebuie să treacă o reevaluare.

(UPDATE 22:01) Gheorghe Susarenco: Domnule Sîrbu ceea ce spuneţi la proteste, trebuie să mergeţi şi să spuneţi în Parlament. Conform AIE, cele spuse de domnul Chetrau este un prim pas spre depolitizarea CCCEC. Nu poate fi angajată în funcţia de director persoana care a făcut parte dintr-un partid politic. Bănuiesc că şi funcţia de director CCCEC se pregăteşte pentru cineva.

(UPDATE 22:55) Sergiu Sîrbu: Sunt sigur că nu va fi niciun concurs transparent, va fi numit un exponent al PL.

(UPDATE 22:54) Sergiu Sîrbu: Prima redacţie a Strategiei de reformare a Centrului era foarte bună. S-a votat cea mai rea variantă dintre cele mai rele posibile.

(UPDATE 22:50) Adrian Candu: Chetraru ar trebui să rămână în echipă şi să ducă până la capăt reformele. Oamenii de afaceri dacă au suferit nu vor mai suferi.

(UPDATE 22:46) Analistul politic Igor Boţan: Este un om consecvent, domnul Chetraru. După părerea mea, dumnealui pledează pentru depolitizarea instituţiilor de drept. Nu se teme să fie sincer. Este un om competent. Nu am văzut o instituţie a cărui şef să fie atât de interesat de reformare.

(UPDATE 22:43) Preşedintele Centrului de Iniţiativă şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron: E un act de laşitate. Nu este un profesionist. Este o manieră de a şantaja pe cineva. Dumnealui joacă teatru cu cineva. Pentru ce a primit epoleţii de General?

(UPDATE 22:40) Membrul Comisii juridice, numiri şi imunităţi, deputatul PD Adrian Candu: Îl respect pe domnul Chetraru. Politizarea nu este de azi sau de ieri. Domnul Chtraru a remarcat ceea la ce noi aveam restanţe. Corupţia există acolo unde există bani publici. Politicul cu unele reţineri, reuşeşte acum să facă un pas spre depolitizare. S-a schimbat modalitatea de control al CCCEC şi nu numai.

(UPDATE 22:35) Vicepreşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, deputatul PCRM Sergiu Sîrbu: Bine că măcar acum la finele mandatului a făcut această dezvăluire. Păcat că nu a făcut acest lucru mai demult, astfel poate soarta CCCEC era alta. Nu a făcut nimic pentru a transforma Centrul într-o instituţie independentă. Nu doar Centrul Anticorupţie este un organ politizat, la fel este şi Procuratura Generală. Sistemul judecătoresc este putred. Nu este vorba doar de politizare, ci şi de incompetenţă.

(UPDATE 22:32) Fostul viceministru al Justiţiei Gheorghe Susarenco: Calific declaraţiile domnului Chetraru ca un act bărbătesc. Ne demonstrază că în societatea moldovenească şi în organele de drept, totuşi sunt oameni care îşi îndeplinesc funcţia onest. Este ceva salutabil, indiferent dacă dumnealui va mai fi ales după reformarae Centrului.

"Regret că am acceptat funcţia de director al Centrului Anticorupţie"! O spune şeful instituţiei, Viorel Chetraru. Acesta este primul dintre şefii instituţiilor de drept, care a recunoscut, în public, că numirea sa în funcţie pe principii politice l-a făcut dependent de însăşi factorul politic. "Chiar dacă mita nu ajunge la ofiţerii CCCEC, banii îi iau procurorii, dacă nu procurorii, atunci judecătorii", - aşa descrie şeful Centrului Anticorupţie întregul sistem.

Ştiam cu toţii despre acest lucru, încă, înainte de momentul de sinceritate al lui Chetraru, totuşi e un adevărat fenomen: am ajuns în situaţia în care acest lucru este recunoscut până şi de cei care deţin toate pârghiile legale pentru a ne debarasa de corupţie, dar nu o pot face.

Instituţiile de drept trebuie urgent depolitizate! Putem fi siguri că aceasta nu va rămâne la nivel de promisiune electorală? Să vedem. Despre aceasta discutăm în această seară cu vicepreşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, deputatul PCRM Sergiu Sîrbu; membrul aceleeaşi Comisii, deputatul PD Adrian Candu; fostul viceministru al Justiţiei Gheorghe Susarenco; preşedintele Centrului de Iniţiativă şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron şi analistul politic Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu