LIVE TEXT Fabrika despre cum scăpăm de pesimism la nivel de ţară

(UPDATE 22:53) Iurie Roşca: Moldova are şanse şi are oameni ce au caracter şi putem să fim fericiţi.

(UPDATE 22:50) Vasile Cantarji: Timpul, organismul şi Dumnezeu vor face o dată să trăim şi noi bine.

(UPDATE 22:45) Iurie Roşca: Avem un electorat corupt şi cu pomeni. În perioada electorală cetăţenii sunt debusolaţi şi votează păpuşi.

(UPDATE 22:40) Gheorghea Susarenco: Noi avem ţărani intelectuali. Suntem produsul generaţiilor noastre.

(UPDATE 22:37) Vasile Cantarji: Pentru a fi lider de valoare nu trebuie să ai doar o morală impecabilă. Dacă există investiţii, sunt condiţii şi pentru talente.

(UPDATE 22:30) Iurie Roşca: Cel care e sărac şi aude că fură cineva de la guvernare, nu este mai viguros. Oamenii se orientează la modele. Intelectualitatea moldovenească este mai bună decât clasa politică. Stratificarea societăţii lipseşte.

(UPDATE 22:20) Ion Dron: Banii şi Vama guvernează astăzi în Republica Moldova. Nu vreau să trăiesc într-o ţară în care nu există repere morale. Aici domină cruzimea. Cinismul guvernanţilor şi sărăcia noastră pot provoca revolte sociale. Mesajele lor sunt foarte bine recepţionate, în raport cu ale noastre.

(UPDATE 22:18) Vasile Cantarji: Acest pasivism se înscrie într-un tip de muncitor la colhoz.

(UPDATE 22:15) Igor Boţan: În trei ani de zile îşi aminteşte cineva un discurs ale celor trei lideri ai Alianţei? Da, discursul premierului către naţiune, care s-a făcut praf.

(UPDATE 22:12) Iurie Roşca: Guvernanţii trebuie biciuiţi. A da vina numai pe guvernanţi este incorect. Dar complicii care le permit ca ei sa facă acest lucru suntem noi. Nu sunt de acord că plecarea peste hotare are doar explicaţii economice. Această democraţie poate să funcţioneze doar dacă este participativă. Avem o democraţie formală. Cetăţeanul mediu priveşte la stat ca la "stat-dădacă". Societatea este mută, conformistă, ateizată, zăpăcită şi bulversată. Elitele sunt cele responsabile de schimbările în bine din societate.

(UPDATE 22:05) Gheorghe Susarenco: Oamenii noştri sunt supăraţi şi pe comunişti şi pe aşa-zişii liberali. Trebuie să avem o clasă politică care vrea să scoată această ţară din impas.

(UPDATE 21:55) Analistul politic Igor Boţan: Mesajul premierului de ai face pe oameni optimişti trebuie înţeles. Să faci reforme e dificil. Dar liderii AIE poartă responsabilitate ca acest optimist al populaţiei s-a pulverizat. n noiembrie 2010, în ajunul alegerilor, a existat un optimism exagerat. Îndemnul de a transmite un mesaj
pozitiv cetăţenilor este valabil. Trebuie să dăm o şansă guvernanţilor să îşi repare greşelile. Încrederea în instituţiile statului a fost recuperată după alegerea preşedintelui. Cel mai probabil, de acum înainte vom avea doar guverne de coaliţie.

(UPDATE 21:50) Fostul viceministru al Justiţiei Gheorghe Susarenco: Propun cetăţenilor din Moldova să nu plece peste hotare. dacă plecăm vin alţii în locul nostru, care nu neapărat iubesc acest pământ.

(UPDATE 21:45) Politicianul Iurie Roşca: Totul se reduce la ceea ce ar trebui să se numească elite. Cifrele pot fi mai mult sau mai puţin precise. Cei care administrează puterea de stat nu sun oameni de stat, ci politicaştri. Nu problemele economice şi sociale descurajează cetăţeanul, ci cei care administrează puterea de stat. Solidaritatea socială se manifestă nu doar între guvernanţi şi guvernaţi. Solidaritatea socială trebuie să se bazeze şi pe criterii etice. Motive de descurajare sunt foarte multe. Principala cauză este lipsa de corectitudine a celor de la conducere. Filat a invitat-o pe Merkel, ca dânsa să injecteze o doză de optimism cetăţenilor.

(UPDATE 21:40) Sociologul Vasile Cantarji: Topul acestor ţări este unul foarte interesant. n topul pentru 2006-2011, Moldova este pe penultimul loc. Pe piaţa muncii din Moldova, în ultimii 10 ani s-au întâmplat lucruri deloc îmbucurătoare. Doar în 10 ani, la noi a crescut cu 400 de mii numărul populaţiei inactive. Moldova are o rată a şomajului mult mai mică decât în ţările europene.

 (UPDATE 21:35) Preşedintele Centrului de Iniţiativă şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron: Noi avem un sentiment al sufletului nostru “dorul”. Dar nu de aici porneşte pesimisumul nostru, ci de la faptul că nu sunt oportunităţi aici. Oportunităţile sunt cele care îi fac pe oameni fericiţi. În Moldova, însă, în ultimii 15 ani sunt în scădere oportunităţile. Problemele sunt la ele acasă. Avem o naţiune care nu îndrăzneşte să ceară socoteală guvernanţilor.

(21:30) Sunteţi prea pesimist? Atunci autorităţile merg la Dumneavoastră să vă ridice gradul de optimism. Moldovenii sunt printre cei mai pesimişti locuitori ai planetei în privinţa găsirii unui loc de muncă. Aproape nouă din zece moldoveni se tem că nu îşi vor găsi o slujbă. Aşa arată datele sondajului realizat de organizaţia Gallup.

În acelaşi timp, conducătorii ţării se arată mult mai optimişti decât cetăţenii de rând ai Moldovei. Aceştia insistă ca datele studiului nu trebuie să ne îngrijoreze, ci, dimpotrivă, să ne mobilizeze. De ce atunci moldovenii nu se mobilizează? Pentru că suntem primii la bocit? Sau într-adevăr, avem motive de a fi pesimişti? Cum scăpăm de pesimism la nivel de ţară, aflăm în seara împreună cu preşedintele Centrului de Iniţiativă şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron; fostul viceministru al Justiţiei Gheorghe Susarenco; politicianul Iurie Roşca; sociologul Vasile Cantarji şi analistul politic Igor Boţan.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu