Moldova are un nou Guvern, condus de Ion Chicu. Cabinetul de miniştri a depus jurământul (VIDEO/FOTO)

Embed:

(UPDATE 14:55) Ion Chicu: Astăzi Republica Moldova a obţinut un nou Guvern tehnocrat, determinat să se angajeze în soluţionarea problemelor care stau în faţa cetăţenilor. Avem potenţialul necesar, demnitatea şi devotamentul faţă de ţara noastră pentru a înfrunta aceste probleme. Vreau să mulţumesc domnului preşedinte pentru înalta onoare şi încredere de a ne înainta şi a ne încredinţa această misiune foarte importantă. Vreau să mulţumesc Parlamentului Republicii Moldova care a aprobat acest Guvern şi programul lui. Remarc cu satisfacţie că principalele direcţii, principalele acţiuni vizate în programul acestui Guvern se pliază în toatalitate cu recomandările, problemele care sunt specificate în foaia de parcurs menţionată de domnul preşedinte. Această coincidenţă este una firească, deoarece problemele şi provocările care stau în faţa ţării sunt evidente şi soluţia de a rezolva aceste probleme în folosul societăţii este munca asiduuă a fiecăruia dintre noi.

(UPDATE 14:38) Igor Dodon: "Vă felicit cu votul de încredere pe care l-aţi obţinut astăzi. Vă doresc succes în preluarea mandatului de înaltă responsabilitate. Cunoaşteţi bine starea actuală a lucrurilor şi ştiţi în ce condiţii de criză luaţi guvernarea. După cinci luni de improvizaţie şi ineficienţă totală a Guvernului, aş vrea ca o dată cu preluarea mandatului să se termine cu această improvizaţie şi să se muncească în folosul oamenilor.

Guvernul învestit astăzi este bazat pe o platformă social-politică. Vreau să vă atenţionez că nu aveţi în spate o majoritate politică şi nici o alianţă politică, ci o platformă social-economică care vă susţine în Parlament. Aţi fost votaţi nu pe baza unor afinităţi politice şi aţi primit un mandat care se limitează exclusiv la un singur aspect - soluţionarea problemelor cetăţenilor. Aveţi sprijinul meu şi a celor care au v-au dat votul astăzi în Parlament atâta timp cât veţi da dovadă de eficienţă. 

Vă înaintez o foaie de parcurs pe care îmi doresc să o urmăm:

  1. Creșterea veniturilor cetățenilor.
  2. Tarifele și prețurile să fie analizate și să fie luate măsuri în cazurile abuzive.
  3. Securitatea cetățenilor să fie o prioritate.
  4. Corupția și abuzurile, modul în care se face justiție. Să faceți reformele necesare. Să revizuiți proiectul privind Legea Procuraturii în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.
  5. Educația și calitatea serviciilor medicale. Trebuie să ofere cele mai bune soluții și condiții pentru oameni.
  6. Calitatea drumurilor. Un subiect prioritar pentru țara noastră.
  7. Dezvoltarea economiei tării.
  8. Promovarea unei politici externe echilibrată".

Aceasta este foaia de parcurs pe care o propun noului Guvern și pentru care voi acorda tot suportul necesar. Desigur că sunt și alte priorități importante, dar am ținut să le punctez pe cele față de care atît cetățenii, cat și eu, avem cele mai mari așteptări.

Vreau să avertizez Guvernul și fiecare membru în parte că vor fi în funcție atîta timp cît vor înregistra progrese în aceste domenii. Nimeni nu se va putea afla în funcție dacă nu demonstrează eficiență, dat fiind că deja au fost pierdute cîteva luni importante și nu ne mai putem permite să așteptăm. Nu aveți timp de acomodare, munca trebuie începută imediat.

Am mare încredere în dvs. Consider că sunteți persoanele potrivite pentru a face față acestei provocări importante.

(UPDATE 14:28) Noii miniştri în frunte cu premierul Ion Chicu au depus jurământul în faţa preşedintelui ţării. Ceremonia a avut loc la Reședința de Stat.

Premier al ţării este Ion Chicu.

Sergiu Puşcuţă va fi vicepremier, ministru al Finanţelor. 

Iar viceprim-ministrul pentru reintegrare va fi Alexandru Flenchea.

La Ministerul Economiei și Infrastructurii funcția de ministru a fost ocupată de Anatol Usatîi.

Funcția de ministru al Afacerilor Interne a fost ocupată de Pavel Voicu.

Fadei Nagacevschi va fi noul ministru al Justiţiei.

În fruntea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene va fi Aureliu Ciocoi.

Funcţia de ministru al Apărării a fost ocupată de Victor Gaiciuc.

În fruntea ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării va fi Corneliu Popovici.

La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în funcția de ministru este Viorica Dumbrăveanu.

Domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va fi administrat de Ion Perju.

Irina Vlah se confirmă în funcţia de membru al Guvernului.

(UPDATE 14:26) Este intonat imnul de stat.

(14:25) A început ceremonia oficială unde noii miniştri în frunte cu premierul Ion Chicu depun jurământul în faţa preşedintelui ţării.

Evenimentul poate fi urmărit LIVE AICI.

PUBLIKA.MD aminteşte că, astăzi, Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului condus de Ion Chicu. Premierul a fost susținut în Legislativ de o majoritate de 62 de deputați.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu