Lituania va construi un gard la frontiera cu exclava rusă Kaliningrad

Lituania va construi un gard la frontiera cu exclava rusă Kaliningrad, puternic militarizată, a anunțat luni ministrul de interne, Eimutis Misiunas, transmite AFP, scrie agerpres.ro.

"Motivele acestei decizii sunt atât economice, stoparea contrabandei, cât și geopolitice — întărirea frontierei externe a Uniunii Europene", a declarat oficialul lituanian pentru France Presse.

Ridicarea gardului, care se va întinde pe circa 130 km și va avea o înălțime de 2 metri, va începe în primăvară și va fi încheiată înainte de sfârșitul anului.

"Gardul nu va opri tancurile, dar va fi astfel construit încât escaladarea lui să fie dificilă", a explicat ministrul. Potrivit acestuia, noua construcție ar putea împiedica provocări la frontieră.

Costurile vor fi asumate în mare parte de Uniunea Europeană, care va contribui cu 25 milioane de euro, restul de 3,6 milioane revenind părții lituaniene.

Exclava rusă Kaliningrad este situată între Marea Baltică și două țări membre ale NATO, Polonia și Lituania, țări care și-au sporit neîncrederea față de Rusia după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu