Lituania şi Ucraina ameninţă cu retragerea din Interpol dacă Rusia va prelua conducerea

Embed:

Ucraina şi Lituania ameninţă cu retragerea din Interpol dacă Rusia va prelua conducerea organizaţiei internaţionale de poliţie. Parlamentul de la Vilnius a votat o rezoluţie în acest sens.

Rezoluţia adoptată de deputaţii Parlamentului lituanian arată că alegerea reprezentantului Rusiei, generalul Alexander Prokopciuk, va aduce o lovitură imensă reputaţiei şi neutralităţii juridice a Interpol, un prejudiciu care va fi greu de recuperat. Prokopciuk, se arată în textul adoptat, este candidatul unui stat membru care abuzează în mod constant de sistemul Interpol şi îl foloseşte ca instrument de presiune şi persecuţie politică.

Şi Ucraina a anunţat că îşi va suspenda statutul de membru al Interpol dacă Federaţia Rusă va prelua şefia organizaţiei. Kievul susţine că e absurd ca Rusia să conducă o instituţie care care ca scop respectarea legilor şi a statului de drept.

Ministrul afacerilor interne din Ucraina, Arsen Avakov, a declarat că Rusia la conducerea Interpol ar fi o ameninţare hibridă la adresa întregii lumi.

Iar europarlamentarul german Rebecca Harms a cerut ţărilor UE să părăsească Interpol dacă generalul rus Prokopciuk va fi ales preşedinte.

Rusia a fost acuzată în repetate rânduri că a emis mandate internaţionale de arestare pe numele celor care critică politica Moscovei, pentru a le interzice deplasările externe şi pentru a le bloca activele din străinătate.

Oponenţii preşedintelui rus, precum omul de afaceri american, Bill Browder, sau liderul opoziţiei din Cecenia, Ahmed Zakayev, au fost reţinuţi în trecut în baza acestor mandate. Noul preşedinte al Interpol va fi ales mâine în cadrul sesiunii anuale a organizaţiei, care se desfăşoară în Dubai.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu