Lituania reconfirmă sprijinul pentru agenda europeană a Republicii Moldova

Embed:

Lituania susţine parcursul european al ţării noastre. Mai mult, aceasta va oferi tot sprijinul pentru rezolvarea problemei transnistrene. Declaraţiile au fost făcute după ce premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu omologul să lituanian, Saulius Skvernelis, aflat într-o vizită oficială la Chișinău. 

În cadrul întâlnirii, premierii au făcut schimb de opinii despre parcursul european şi reformele iniţiate. Saulius Skvernelis a împărtăşit experienţa ţării sale.

"Am constatat în cadrul discuţiilor pe care le-am avut că cabinetul de miniştri condus de domnul Skvernelis a ales o agendă de reforme, care în multe se aseamănă şi cu agenda noastră. Au fost provocări să meargă pe reforme în educaţie, pe reforme în domeniul sănătăţii, pe reforma sistemului de pensii", a spus Pavel Filip, premier.

"Aceste reforme nu se fac de dragul Uniunii Europene sau a altcuiva, ci pentru Moldova, o să ajute la sporirea calităţii de viaţă a cetăţenilor şi le va permite să se conducă de principiile comunităţii europene", a spus Saulius Skvernelis, premierul Lituaniei.

De asemenea, premierul Lituanian a declarat că susţine integritatea teritorială a ţării noastre şi reformele pe care le-a iniţiat guvernul de la Chişinău în acest sens.

"Sprijinim acele acţiuni, care au fost menţionate de domnul premier, referitor la recunoaşterea diplomelor din Transnistria", a spus Saulius Skvernelis, premierul Lituaniei.

La final, premierii şi-au făcut şi o promisiune.

"Republica Moldova a fost prima care a recunoscut independenţa Republicii Lituania. Vă rog să fiţi primii atunci când vom deveni membrii Uniunii Europene", a spus Pavel Filp, premier. 

Premierul Lituaniei s-a întâlnit şi cu preşedintele legislativului, Andrian Candu. Saulius Skvernelis a dat asigurări că va informa Parlamentul European și Comisia Europeană despre reformele implementate cu succes de țara noastră și despre progresele înregistrate. La rândul lui, Andrian Candu a apreciat susţinerea oferită.

Republica Moldova este în topul celor 7 state prioritare care beneficiază de asistenţă pentru dezvoltare din partea Lituaniei. În 2017, Programul de promovare a democraţiei şi cooperare pentru dezvoltare al Lituaniei a oferit peste 77 000 euro pentru finanţarea a 11 proiecte de dezvoltare în Republica Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu