Lituania, o sută de ani de la obţinerea independenței. Drapelul lituanian, proiectat pe Parlamentul Moldovei (FOTOREPORT)

Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului lituanian. Gestul de solidaritate diplomatică i-a impresionat pe trecători. Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a 100 de ani de când Lituania și-a obţinut independența față de Imperiul Rus și Germania.

Ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Rimantas Latakas, a declarat că acest gest este unul foarte special pentru țara sa. În 1991, când Lituania și-a recăpătat independența, după căderea URSS, Moldova a fost prima țară care a recunoscut-o.

"Mă bucură mult această inițiativă de a ilumina clădirea Parlamentului în culorile drapelului nostru. În mod sigur, drapelul îi unește întotdeauna pe toți care luptă pentru libertate, este un simbol al libertății", a spus Rimantas Latakas, ambasadorul Lituaniei în Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a subliniat importanţa relaţiilor strânse dintre Moldova şi Lituania.

"E o bucurie pentru noi să avem relații diplomatice cu Lituania. Am decis să transmitem culorile tricolorului pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova, repet, ca un semn de felicitare și de respect pentru poporul lituanian și le zicem: "Dumnezeu să binecuvânteze Litania", a declarat Valeriu Ghileţchi, vicepreședintele Parlamentului.

Oamenii care au trecut pe lângă Parlament au admirat show-ul de lumini.

"Arată bine, e colorat, e frumos. Orice atenţie cred că e frumoasă, luând în considerare relaţiile politice, respectiv cred că este un gest politic frumos".

"Eu cred că este un gest frumos, pentru că Lituania la fel ca şi Moldova a dorit independenţa şi a primit-o. Asta face ca prietenia dintre Moldova şi alte ţări să fie mai puternică. "

Nu este primul eveniment de acest gen. În 2016, de Ziua Europei, clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului de stat și cel al Uniunii Europene.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu