Lituania acuză Rusia de presiune deschisă asupra instanţelor de judecată

Ministerul de Externe al Lituaniei acuză Rusia de presiune deschisă asupra instanțelor de judecată și a sistemului judiciar, după ce organele de anchetă din Rusia au inițiat dosare penale împotriva judecătorilor și procurorilor lituanieni, implicați în investigarea și judecarea evenimentelor din 13 ianuarie 1991, se arată declarația MAE de la Vilnius, potrivit Delfi, citat de paginaderusia.ro.

"Din păcate, Rusia este din ce în ce mai atrasă în vârtejul trecutului sovietic, în care nici viața umană, nici libertatea, nici suveranitatea țărilor vecine nu erau respectate", – se arată în declarația Ministerului de Externe.

"Agențiile ruse de aplicare a legii se transformă tot mai mult într-un aparat represiv și în loc să fie o contragreutate a puterii, justiția rusă devine instrumentul arbitrariului său", – notează MAE lituanian.

Nota critică la adresa Moscovei vine în contextul în care Comitetului de Investigații din Rusia (SKR) a inițiat urmărirea penală a judecătorilor și procurorilor lituanieni în baza articolul "acuzarea pe nedrept".

Potrivit Ministerului de Externe, acuzațiile Rusiei sunt de un cinism rar, deoarece ea însăși a refuzat să coopereze în dosarul evenimentelor din ianuarie 1991.

"Rusia în mod activ i-a ascuns și i-a acoperit pe cei care au ordonat și executat operațiunile armate împotriva civililor și a funcționarilor și a apelat la toate mijloacele posibile pentru a se asigura că vinovații scăpă de responsabilitate. Retorica Comitetului rus de investigații denaturează faptele, urmărind să consolideze o realitate alternativă" – se mai arătă în comunicatul MAE.

În Lituania, continuă procesul împotriva responsabililor de vărsările de sânge de pe 13 ianuarie 1991, când autoritățile sovietice au încercat să răstoarne guvernul legitim din Lituania, care, pe 11 martie 1990, și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.

În operațiunea armatei sovietice de capturare a turnului radio și televiziunii din Vilnius au fost uciși 14 civili și mai mult de o mie de persoane neînarmate rănite.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu