Lituania a amendat o companie care a făcut reclame cu Iisus şi Fecioara Maria. Răspunsul CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Lituania a amendat în mod nejustificat o companie care își promovase produsele prin intermediul unor reclame în care se făceau referiri la Iisus și la Fecioara Maria, potrivit ziare.com.

Curtea de la Strasbourg a decis că autoritățile lituaniene "au pus pe primul loc protecția sentimentelor persoanelor religioase, fără a lua în calcul în mod adecvat dreptul companiei la libertatea de expresie", potrivit publicației The Baltic Course.

Campania publicitară în cauză promovează haine create de designerul Robert Kalinkin și a fost lansată în anul 2012. În materialele publicitare apar un bărbat cu părul lung și o femeie în rochie albă. Mesajele sunt: "Iisuse, ce blugi ai!", "Măria, ce rochie ai!", "Maica Domnului, ce rochie ai!" și "Iisuse și Măria, ce haine purtați!".

La acel moment, Inspectoratul de Stat pentru Produse Non-Alimentare din Lituania a amendat compania care beneficia de pe urma campaniei publicitare. De asemenea, mai multe instanțe din Lituania au decis că anunțurile încalcă morală publică.

Chiar și așa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că "reclamele nu par să aducă jigniri gratuite și nu par profane, nu instiga la ură în baza motivelor religioase și nu atacă nicio religie într-o manieră gratuită".

Instanța europeană a mai apreciat că:

"Autoritățile au considerat că aceste reclame încalcă morala publică din cauză că au folosit simboluri religioase pentru 'scopuri superficiale', că au denaturat scopul acestor simboluri și că sunt 'nepotrivite'. În viziunea Curții, asemenea afirmații ale instanțelor au fost vagi și n-au explicat de ce referirile la simboluri religioase au fost jignitoare. Singurul argument a fost că aceste simboluri religioase au fost folosite pentru scopuri nereligioase", se arată în motivarea instanței europene.

De asemenea, potrivit CEDO:

"Nu se poate presupune că toți cei care aparțin cultului creștin găsesc reclama jignitoare, iar Guvernul (lituanian - n.red.) nu a oferit nicio dovada care să probeze contrariu. Chiar presupunând că majoritatea lituanienilor ar considera reclamele jignitoare, oricum (amendarea societății care beneficiază de pe urma lor - n.red.) ar încălca valorile Convenției (Drepturilor Omului - n.red.) " în condițiile în care obligă minoritatea să accepte un punct de vedere al unei majorități.

Robert Kalinkin a salutat decizia CEDO și a susținut că niciodată scopul reclamelor nu a fost să jignească, potrivit declarațiilor pe care acesta le-a făcut pentru BNS.

Inspectoratul de Stat pentru Produse Non-Alimentare și Biserica Romano-Catolică au anunțat că urmează să își exprime punctele de vedere privind decizia CEDO.

Circa 77% dintre lituanieni se declară romano-catolici, potrivit celui mai recent recensământ al populației, realizat în anul 2011.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu