Lista medicamentelor compensate din Republica Moldova nu a mai fost actualizată de doi ani

Embed:

Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de doi ani. Totodată, în timp ce autorităţile se plâng că, din cauza bugetului redus, nu-şi permit compensarea de medicamente, specialiştii spun că numărul produselor farmaceutice gratuite este mic, în comparaţie cu alte ţări, dar şi raportat la necesităţile populaţiei.

Deşi în Moldova există peste 18.000 de copii bolnavi de epilepsie, statul nu le compensează mai multe preparate antiepileptice, care sunt de primă necesitate pentru bolnavi.

"28 de pastile costă 1000 de lei, unde poate acel părinte să-şi procure medicamente, cu acea pensie care o primeşte acel copil? Dar aceşti copii se tratează toată viaţa. Sunt mulţi părinţi care din lipsă de bani întrerup tratamentul", a spus neuropediatrul Ion Iliciuc. 

În Moldova, doar 91 de medicamente sunt incluse în lista celor compensate, deşi numărul produselor farmaceutice vitale este de aproape 400.
 
"Populaţia generală beneficiază doar de 38 denumiri comune internaţionale. Dacă în Moldova ar fi posibil de identificat surse pentru a majora lista de medicamente compensate ca să ajungă la circa 300-400 de medicamnte vitale, atunci foarte multe probleme vitale ale populaţiei ar fi soluţionate, dar nu s-a întreprins nimic", a menţionat coordonatorul de programe din cadrul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Ghenadie Ţurcanu.

Autorităţile din domeniul sănătăţii recunosc că lista medicamentelor compensate trebuie modificată şi spun că lucrează în acest sens.
 
"Lista asta se discută de 2 ani de zile. Noi stăm pe loc", a spus vicepremierul în exerciţiu Mihai Moldovanu.

"Practic noi mâine pregătim materialele şi le dăm la semnat fiindcă este un volum mare de lucru. Numărul de pacienţi, care se folosesc de aceste medicamente, este mare şi trebuie să fie o continuitate. Sunt preparate care deţin 7-8-10% din totalurile de cheltuieli", a spus vicedirectorul general CNAM Iurie Osoianu.

Ministerul Sănătăţii a emis un ordin pentru modificarea listei medicamentelor compensate încă în iunie 2011. În acest an, în acest sens statul a alocat 167 de milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu