Lira sterlină s-a depreciat în raport cu euro, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii

Lira sterlină s-a depreciat semnificativ în ultimele trei zile, după anunțul premierului britanic legat de activarea articolului 50 privind ieșirea țării din Uniunea Europeană, înainte de finele lunii martie 2017, iar miercuri înregistra cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul și cel mai redus nivel din 2011 în raport cu euro, reflectând temerile investitorilor privind efectele negative economice și financiare ale votului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie agerpres.ro.

Miercuri, lira sterlină a scăzut sub 1,27 dolari, pentru prima dată din iunie 1985, ajungând la 1,2687 dolari. De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu aproape 0,4% față de euro, până la 88,31 penny pentru un euro.

Potrivit analiștilor, termenii negocierilor privind ieșirea din UE vor fi determinanți pentru a se ști dacă moneda britanică va suferi noi scăderi sau se va recupera.

Premierul Theresa May a anunțat duminică, la Congresul anual al Partidului Conservator, că Marea Britanie va activa în primul trimestru din 2017 articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabilește o perioadă de doi ani de negocieri privind retragerea unei țări din blocul comunitar.

Marți, Theresa May a declarat că este importantă stabilirea unui calendar privind etapele ieșirii țării din UE, pentru a restabili încrederea oamenilor de afaceri.

Cetățenii și oamenii de afaceri din Marea Britanie vor un anumit grad de claritate privind etapele ieșirii țării din UE.

"Vreau să ofer oamenilor mai multe certitudini, astfel încât să avem un proces mult mai lin când vom intra în aceste negocieri", a precizat oficialul britanic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu