Lipsa specialiştilor în sănătate ocupaţională, creşte riscurile bolilor profesionale

Embed:

Mai puţini moldoveni ar suferi de boli căpătate la locul de muncă, dacă spitalele din ţară ar fi avut suficienţi doctori în domeniul sănătăţii ocupaţionale. În prezent, numărul lor este de trei ori mai mic decât necesarul. Ca urmare, majoritatea cazurilor de patologii obţinute la serviciu sunt depistate tardiv. 

Bărbatul din imagine este inginer la o întreprindere din capitală. Acum trei ani el s-a îmbolnăvit de hepatită, după ce a folosit în procesul de muncă substanţe toxice. Medicii spun că numai un transplant de ficat îl mai poate salva. 

"Mi-au dat haine de protecţie, cizme, mănuşi. Mi-au dat aparat respirator obişnuit pentru construcţii, ci nu unul special. Ei mi-au spus că nu e nimic straşnic", declară victima. 

Potrivit specialiştilor, astfel de cazuri ar putea fi evitate dacă ar exista suficienţi medici specializaţi în maladii profesionale. 

Şeful Centrului Siguranţă Chimică şi Toxocologie, Iurie Pînzaru spune că: "Dacă am avea 30, 40, 50 de specialişti noi am avea o creştere a morbidităţii prin boli profesionale, adică s-ar depista activ aceşti bolnavi, ca ulterior acest indice să ajungă la normalitate".

În multe spitale responsabilităţile specialiştilor de boli profesionale au fost preluate de internişti. Totuşi, doctorii spun că nu fac faţă acestor sarcini.

"Interniştii nu au timp şi nu au competenţa în domeniul medicinii ocupaţionale, din cauza aceasta pacienţii ajung la noi în Centrul de patologie profesională în stadii avansate", spune medical specialist în boli profesionale, Rodica Ţabur. 

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, în prezent în ţară activează doar nouă medici de sanătate ocupaţională. Pentru a soluţiona această problemă, autorităţile propun instituirea specializării de boli profesionale la Universitatea de Medicină. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu