Lipsa de promovare, drumurile proaste şi preţurile mari la cazare - cauzele care fac Modova codaşă la turism

Embed:

Moldova este codaşă într-un clasament al competitivităţii în turism, realizat de Forumul Economic Mondial. Dacă la nivel global ţara noastră ocupă locul 102 din 140 de ţări, atunci în Europa suntem chiar pe ultima poziţie. Ceea ce ne face restanţieri la acest capitol este promovarea slabă a ţării în afara hotarelor, dar şi drumurile proaste.

Străinii care ne vizitează spun că principalele probleme ale turismului sunt promovarea slabă a acestui domeniu, dar şi drumurile necalitative. Iată ce au declarat turiştii:

"În prezent, dacă vă referiţi la turism, marea problemă ar fi, bineînţeles, drumurile ţării. Calitatea drumurilor îi împiedică pe mulţi să călătorească din Chişinău spre alte destinaţii din afara Capitalei".

"Cred că cea mai mare problemă a ţării voastre este faptul că încă nu este cunoscută, iar oamenii trebuie să ştie despre voi, pentru că aveţi o ţară foarte frumoasă."

"Trebuie mai multă publicitate în comunitatea europeană. De exemplu, eu sunt din Italia şi nu am văzut niciodată publicitate despre posibilitatea de turism în Moldova."

Specialiştii invocă şi problema costurilor mari pentru cazare în hotelurile din ţară. Şi asta din cauza că taxa pe valoare adăugată, pe care acestea o achită, este de 20 la sută, în timp ce în Uniunea Europeană, de opt la sută.

"Din cele peste 400 de agenţii, care sunt oficial în Moldova, de atragerea turiştilor în Moldova se ocupă cel mult 10. Una din probleme este insuficienţa spaţiilor de cazare. Avem cereri de grupuri de la 100 până la 300 de oameni pentru organizare de conferinţe şi evenimente şi nu avem unde să-i cazăm. Şi preţul este foarte mare. Ca şi competiţie, ei pleacă sau în Ucraina, sau în Armenia, sau în Uzbekistan", a punctat Anatol Poiată, managerul unei agenţi de turism.

În fruntea clasamentului competitivităţii în turism se află Elveţia, urmată de Germania, Austria şi Spania, iar la coadă - Ciad şi Haiti.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu