LIPSĂ DE MEDICI LA SATE. Şase mii de persoane din Bulboaca sunt deservite de un singur medic de familie

Embed:

Şase mii de persoane deservite de un singur medic de familie. Aşa arată norma de muncă a specialistului din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi.

Ajuns la vârsta de pensionare, Ion Guzo s-a pomenit în această situaţie, după ce, câteva luni în urmă, cel de-al doilea medic de familie din localitate a decedat.

Acum, pe holurile centrului de asistenţă se formează cozi, chiar ş ipentru o simplă consultaţie.

"După ce a decedat medicul de familie, am rămas unul singur la o populaţie de 5 mii 800 de persoane. Dorim nu dorim, primim toţi pacienţii. Nu putem să refuzăm. Indiferent, vin 30-40-50. Da nu mai puţin de 30-40 pe zi", a spus medicul de familie, Ion Guzo. 

"E greu pentru unul singur, el nu o fost nici în concediu".

Pentru a reuşi să consulte toţi pacienţii, bărbatul este ajutat de şase asistente medicale, iar de două ori pe săptămână - de medicul din localitatea vecină.

"Se formează rânduri. Asta este cea mai mare problemă. Norma este 750, dar o soră medicală are şi 1300 şi trebuie să lucreze, să facă faţă la toţi pacienţii", a spus asistenta medicală, Galina Cușnir. 

Pentru a găsi o soluţie pentru situaţia din satul Bulboaca, deputatul PDM, Valentina Stratan, a avut o şedinţă cu personalul centrului medical.

"Voi face un demers către Ministerul Sănătăţii şi voi sensibiliza această problemă existentă ca să aducem un medic aici în satul Bulboaca", a spus deputatul PDM, Valentina Stratan.

În prezent, în ţară ar fi nevoie de peste 280 de medici de familie. Autoritățile spun că au deja o soluție și promit salarii și condiții de muncă mai bune, care să-i motiveze pe absolvenți să se angajeze la sate.

Salariul unui medic de familie este de aproape 4.500 de lei. Cei care decid să activeze la sat sunt asiguraţi cu loc de trai şi primesc din partea statului o indemnizaţie în valoare de 45 de mii de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu