Lipsă acută de medici la spitalul din Bălţi. Instituţia are nevoie de 28 de specialişti

Embed:

Spitalul municipal din Bălți duce lipsă acută de pediatri, oncologi, oftalmologi sau anestezişti. În total, sunt 28 de locuri de muncă vacante.

Criza de personal persistă deja de doi ani. Majoritatea rezidenților care activează aici, nu rezistă prea mult timp din cauza salariilor mici şi a condiţiilor de muncă proaste.

Doar 75 la sută din locurile de muncă a spitalului din Bălţi sunt acoperite. Mai mult de jumătate dintre specialişti sunt pensionari.

"Nu există profil de care spitalul nu ar avea nevoie. În primul rând oftalmologi. Avem un deficit foarte mare.Oamenii stau în rând în secția consultativă. Activează în spital unul. Dar am avea nevoie încă de doi, trei specialiști", a declarat Mihail Lâsâi, șef adjunct la Spitalul din Bălți.

"Acum recent din unitatea primire urgență au plecat doi doctori. Unul a plecat la Cluj unde va activa mai departe și o fetiță tânără, specialist bun a plecat în Germania", a declarat Maria Neamţu, şefa secţiei de pediatrie Spitalul din Bălţi.

Medicii rezidenți care activează în spital recunosc că sunt în căutarea unor locuri de muncă unde li se va oferi salarii mai mari.

În topul preferințelor sunt instituţiile medicale din România, unde un medic începător ridică un salariu de 600 de euro. În spitalele de la noi leafa este de aproximativ 1.800 de lei.

"În fiecare zi circul de la Glodeni-Bălți. Avem colegi care vin de la Soroca, de la Fălești. Avem și colegi care închiriază o locuință în Bălți, fără ajutorul părinților, însă, cu salariile noastre este imposibil de întreținut familia, mai les dacă avem copii", a declarat Petru Gorodeţchi, medic rezident în spitalul din Bălți.

"Dacă nu se schimbă situația financiară cred că o să plec ca și alți colegi de aici. Luând în considerație cât de ușor le vine medicilor de la noi să se angajeze în România", a declarat Irina Turtureanu, medic rezident în spitalul din Bălți.

Lipsa medicilor este resimţită şi de pacienţi. La secția consultativă a spitalului din Bălți oamenii spun că stau zile întregi în rând pentru a fi văzuţi de medic.

Administrația spitalului din Bălţi spune că pentru a determina un rezident să rămână în spital este necesar să-i asigure un loc de trai, doar că instituția nu dispune de apartamente.

"Un cămin de la școala medicală să fie transmis spitalului și noi să ne ocupăm, să găsit investitori și să le dăm rezidenților care vin la noi loc de trai", a spus Serghei Rotaru, directorul Spitalului din Bălți.

În spitalul din municipiul Bălți activează 1 830 de angajați, inclusiv 319 medici.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu