Liderul PDM, Vlad Plahotniuc: Vrem ca cetăţenii Republicii Moldova să aleagă direct judecătorii

Cetăţenii Republicii Moldova ar putea alege direct judecătorii. Partidul Democrat din Moldova a pregătit un proiect de hotărâre de Parlament care va cere Comisiei Juridice a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei în acest sens. Despre acest lucru a anunţat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc în cadrul briefingului săptămânal.

 

"Analiza, prezentată de colegii din Guvern arată că, în ultimii doi ani, în acest domeniu noi am făcut mai multe reforme, decât în toate guvernările în anii precedenţi, inclusiv am făcut reformele convenite cu partenerii noștri externi.

Aceste reforme făcute în domeniul justiţiei au avut menirea ca să să întărească independența justiției şi să facă ca judecătorii să lucreze pentru oameni aşa cum este în ţările cu o democraţie avansată.

Cu toate acestea, persistă încă percepția că acest domeniu nu este tocmai independent sau unele grupuri de interese ar interveni în actul justiţiei.

De aceea, Partidul Democrat a pregătit un proiect de Hotărâre a Parlamentului care însărcinează Comisia Juridica a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei, care ar permite ca judecătorii, de azi înainte, să fie aleşi de popor", a declarat liderul PDM, Vlad Plahotniuc

Proiectul de lege elaborat urmează să fie dezbătut pe larg mai întâi cu societatea civilă și cu grupurile profesioniste interesate şi după asta să fie supus votului în Parlament - a mai spus liderul democraţilor. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu