Liderul de la Casa Albă deţine pâinea și cuțitul! Ce are dreptul să facă preşedintele SUA

Embed:

Statele Unite dețin statutul de cea mai puternică țară la nivel mondial, ceea ce îl face pe liderul de la Casa Albă cel mai influent om de pe planetă. De aceea, și lupta pentru fotoliul de președinte este destul de crâncenă. 

Liderul de la Casa Albă are pâinea și cuțitul. Chiar dacă puterile îi sunt limitate de Constituție, dictează de facto politica internă și externă a Statelor Unite și agenda legislativă a partidului său. Este în același timp șef al guvernului și comandant suprem al armatei. El are dreptul să înceapă și să termine războaie, să trimită trupe într-o anumită țară sau să le retragă. 

De asemenea, poate numi ambasadorii, consulii și judecătorii Curții Supreme. El poate fi demis doar în urma unei acțiuni de impeachment inițiată de Camera Reprezentanților și aprobată de Senat. În istoria Statelor Unite au fost doar două tentative de demitere a președintelui. Ambele însă au fost respinse de Senat.

Totodată, potrivit unei legi din 1951, un președinte are dreptul la doar două mandate. Singurul politician care a condus mai mult de opt ani Casa Albă este Franklin Delano Roosevelt, care a avut patru mandate, între anii 1933 și 1945. Și asta pentru că el a fost președinte înainte de adoptarea legii care limitează numărul acestora. Până acum, Statele Unite au avut 44 de lideri.

Salariul anual al președintelui este de 400 de mii de dolari, adică de aproape 10 ori mai mare decât salariul mediu pe economie. Acesta mai primește 50 de mii de dolari pentru cheltuieli personale, 100 de mii pentru călătorii și 19 mii pentru distracții și odihnă. Prima Doamnă a Statelor Unite beneficiază de doar 10 mii de dolari anual.

Un fost președinte are o pensie anuală de 200 de mii de dolari. Mai mult, dacă este invitat să țină un discurs, acesta va fi plătit cu până la un milion de dolari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu