Liderii ţărilor zonei euro au decis activarea ajutorului de 110 miliarde de euro pentru Grecia

Embed:

Liderii ţărilor din zona euro au decis, la Bruxelles, activarea ajutorului de 110 miliarde de euro pentru Grecia, după ce Parlamentul elen a votat în favoarea primirii acestor bani. Liderii europeni au anunţat şi propunerea creării Agenţiei Europene de Credit, ca un mecanism de control al stabilităţii financiare.

Uniunea Europeană a anunţat "mobilizarea generală" pentru a împiedica agravarea şi răspândirea crizei financiare către mai multe state europene ameninţate, în timp ce moneda euro suferă deprecieri record şi influenţează pieţele financiare internaţionale.

Ajutorul acordat Greciei este, de fapt, unul pentru toată Europa, dar şi un sprijin acordat monedei euro, susţin liderii comunitari.

Pe 19 mai, Grecia urmează să primească prima tranşă de bani din ajutorul oferit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în schimbul măsurilor de austeritate aprobate de parlamentul elen. Jose Manuel Barroso îl consideră "un act de solidaritate fară precedent în lume".

Şi Portugalia a adoptat un program de austeritate bugetară, dublat de măsuri pentru creştere economică.

În cadrul summit-ului de la Bruxelles, liderii mai multor ţări din spaţiul comunitar au pledat pentru înăsprirea disciplinei bugetare în toată zona euro.

loading...

Lasă un comentariu