Liderii mondiali îl avertizează pe Putin despre greşeala unei posibile incursiuni militare în Ucraina

Embed:

(UPDATE 15:56) Evoluţiile din ultimele ore din Ucraina sunt extrem de periculoase. Avertismentul vine din partea Germaniei, care a îndemnat Rusia să explice intenţiile pe care le urmăreşte prin dislocarea trupelor în Crimeea.  

Ministerul de Externe al Germaniei a avertizat Rusia că toate acţiunile sale trebuie să corespundă acordurilor internaţionale şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei. Berlinul îndeamnă Moscova să ofere transparenţă totală asupra mişcărilor trupelor sale. 

(10:37) Casa Albă face apel către Rusia să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, subliniind că orice intervenţie va fi o gravă greşeală. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt, Jay Carney, care a adăugat că autorităţile americane încearcă să clarifice cine sunt oamenii înarmaţi care au preluat controlul asupra aeroporturilor din peninsula Crimeea.

Şi UE mizează pe o soluţie politică a escaladărilor. "Situaţia din Crimeea necesită în primul rând o soluţie politică. Iar acest lucru poate fi realizat doar prin dialog între toate părţile implicate. De la început am făcut apel către poporul ucrainean şi partidele politice să dialogheze", a declarat Olivier Bailly, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Între timp, comisarul european pentru comerţ Karel de Gucht, a spus că acordul comercial şi de investiţii pe care Uniunea Europeană l-a propus Ucrainei este în continuare valabil şi nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Agenţiile internaţionale de presă notează că preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat despre situaţia din Ucraina în convorbiri telefonice separate cu premierul britanic, David Cameron, cancelarul german, Angela Merkel, şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Potrivit unui comunicat publicat de Downing Street, Cameron a subliniat că toate ţările trebuie să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. La rândul său, preşedintele Putin a fost de acord, subliniind că exerciţiile militare ruse din zonă erau prevăzute de dinainte de situaţia actuală din Ucraina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu