Liderii Marilor Puteri au sosit pentru discuţii la Kiev, iar vineri vor vorbi cu Putin la Moscova

Embed:

Reuniune la nivel înalt în capitala Ucrainei. Secretarul american de Stat, John Kerry, a ajuns la Kiev și a avut o întrevedere cu președintele Petro Poroșenko. Tot astăzi, în ţara vecină au sosit cancelarul german, Angela Merkel, precum şi preşedintele francez, Francois Hollande. 

Cancelarul Germaniei şi preşedintele francez vor ajunge vineri şi la Moscova, unde se vor întâlni cu liderul de la Kremlin. Vladimir Putin a declarat că-și dorește discuții contructive cu cei doi lideri europeni.

Între timp, Secretarul american de Stat, John Kerry, a anunţat la Kiev că Washingtonul va oferi civililor din regiunea Donbas ajutoare umanitare în valoare de  peste 16 milioane de dolari.

SUA iau în calcul și furnizarea de armament Ucrainei. Deşi o decizie în acest sens nu a fost luată, reacția Kremlinului nu a întârziat să apară. Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse Aleksandr Lukașevici a declarat că un eventual suport militar va înrăutăți și mai mult  relațiile ruso-ucrainene.

Totodată, pe fondul escaladării conflictului din Ucraina, miniștrii Apărării din țările membre ale NATO s-au reunit la Bruxelles. Eu au luat decizia de a trimite trupe în comandamentele regionale din România și Polonia, pentru a-și proteja aliații din estul Europei. Este vorba despre o mie de militari şi patru avioane de vânătoare de tip Typhoon.

În ultimele 24 de ore, cinci soldaţi ucraineni au murit, iar 29 au fost răniţi.  

Secretarul general al ONU, dar şi şeful observatorilor OSCE în Ucraina au făcut apel pentru instaurarea unui armistiţiu de cel puţin câteva zile în regiunea Donbas, pentru evacuarea civililor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu