Liderii europeni au exprimat condoleanțele: Împreună cu Fidel Castro A MURIT O ÎNTREAGĂ EPOCĂ

Liderul cubanez Fidel Castro a murit ieri seara, la vârsta de 90 de ani. Anunţul a fost făcut de către fratele său și actualul președinte al Cubei, Raul Castro, la televiziunea de stat. Corpul neînsuflețit al celui supranumit El comandante va fi incinerat. Autoritățile de la Havana au decretat nouă zile de doliu.

Mai mulți șefi de stat și de guvern au exprimat condoleanțele poporului cubanez. Printre ei este și președintele rus, Vladimir Putin, care a declarat că, împreună cu fostul lider de la Havana, a murit o întreagă epocă.

Fidel Castro s-a născut în 13 august 1926 în orașul Biran, într-o familie bogată de fermieri. De mic și-a manifestat spiritul revoluționar. La 13 ani a convins oamenii care lucrau pentru tatăl sau să organizeze o grevă, pentru a le fi mărite salariile. Înainte să organizeze lovitura de stat, care a pus capăt dictaturii lui Fulgencio Batista, Castro a participat la numeroase puciuri în alte țări din America Latină, care încercau să iasă de sub controlul Statelor Unite. S-a întors apoi în Cuba, iar la scurt timp a fost arestat de autorități pentru propagandă revoluționară.

A stat după gratii doar doi ani din cei 15 la care a fost condamnat. Batista a decis să-l elibereze, cu o condiție: ca acesta să plece în Mexic. În 1959 se întoarce în Cuba și, cu sprijinul maselor, reușește să preia conducerea statului. A fost premier în perioada 1959-1976, apoi președinte până în 2008. Fidel Castro a condus statul cu o mână de fier și s-a remarcat printr-o strânsă prietenie cu Uniunea Sovietică, iar mai apoi cu Rusia, dar și prin relațiile tensionate cu Statele Unite. Cooperarea cu Moscova a provocat la Criza Caraibelor, în 1962, care era cât pe ce să provoace un război nuclear. A fost liderul care a supraviețuit celor mai multe tentative de asasinat, peste 600.

Din cauza problemelor de sănătate, în 2008, i-a cedat puterea fratelui său, Raul. Fidel Castro a fost căsătorit de două ori și a avut nouă copii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu