Liderii europeni au ajuns la un acord privind creşterea economică

Embed:

Liderii europeni au acceptat să creeze un mecanism care va permite recapitalizarea băncilor, prin intermediul fondurilor de salvare. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la încheierea primei zile a summitului UE de la Bruxelles. Potrivit BBC, planul urmează să fie finalizat în luna iulie a acestui an.

"Am căzut de acord referitor la ceva nou. este vorba despre un sistem prin care băncile vor putea fi recapitalizate direct, în anumite circumstanţe. Cea mai importantă condiţie este punerea la punct a unui mecanism unic, ce va oferi noi posibilităţi ţărilor care îşi onorează obligaţiunile", a menţionat preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy.

Potrivit lui Van Rompuy, oficialii europeni au convenit şi asupra unui pact pentru creşterea economică, în valoare de 120 de miliarde de euro. Potrivit acestui plan, capacitatea de împrumut a Băncii Europene de Investiţii va creşte cu 60 de miliarde de euro. Restul sumei provine din fondurile structurale neutilizate.

Anterior, Italia şi Spania au pus anumite condiţii pentru semnarea acordului care prevede adoptarea măsurilor de creştere economică în Europa. Potrivit reprezentanţilor delegaţiilor itlaiene şi spaniole, cele două state, care plătesc dobânzi din ce în ce mai mari pentru a rezista pe pieţe, s-au declarat pregătite să adopte măsurile, dacă vor fi găsite soluţii şi pentru scăderea acestor taxe. În scurt timp, cele două state au renunţat la cererile lor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu