Liderii de stat şi de guvern din UE, în căutarea noilor şefi pentru principalele instituţii europene

Embed:

Liderii de stat şi de guvern din UE sunt în căutarea noilor şefi pentru principalele instituţii europene. Negocierile se anunţă anevoioase întrucât fiecare grup parlamentar are propriul candidat.

Reuniți la Bruxelles, oficialii europeni au insistat pe importanţa asigurării echilibrului de gen în desemnarea candidaţilor pentru şefia Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European şi a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

În cadrul primei ședințe plenare, eurodeputații vor alege noul președinte al Parlamentului European. Acesta trebuie să aibă susţinerea majorităţii deputaţilor. Ulterior, noul legislativ va vota președintele Comisiei Europene.

Partidul Popular European l-a propus pe Manfred Weber, un politician german de 46 de ani, actualul lider al grupului PPE din Parlamentul European. Contracandidatul său este socialistul olandez Frans Timmermans, actualul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, un om politic experimentat.

Alți candidați la funcția de președinte al Comisiei Europene sunt: Jan Zahradil din partea Alianței Conservativilor și Reformiștilor, Margrethe Vestager din partea Alianței Liberalilor și Democraților şi Ska Keller din partea Verzilor.

În urma alegerilor europarlamentare de săptămâna trecută, Partidul Popular European a obţinut 178 de locuri, cu 38 mai puţin decât în fostul legislativ.

Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor a câştigat 153 de locuri, în scădere cu 32 faţă de componenţa precedentă. Asta înseamnă că principalele două grupuri nu mai deţin împreună tradiţionala majoritate. Pe locul trei s-a situat grupul liberal ALDE, care a ajuns la 105. Grupul Verzilor se află pe poziţia a patra, cu 69 de locuri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu