Liderii de fracţiuni, despre polemicile din Parlament şi angajamentele asumate în faţa cetăţenilor LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.53) Dumitru Diacov: Este un fapt neplăcut. Mă miră de ce Octavian Ţîcu de ce nu a făcut acest lucru public înainte de fi numit noul Guvern. Dacă este o chestie politică, e una, dacă este o chestie adevărată, atunci partidul care l-a delegat urmează să ia o decizie.

(UPDATE 22.50) Valeriu Streleţ: Octavian Ţîcu a dorit mai mult să-şi facă imagine, decât să lupte cu corupţia, iar acţiunile lui Bodişteanu urmează a fi probate. Eu nu am văzut niciun document.

(UPDATE 22.49) Ion Hadârcă: Bodişteanu a activate şi sub tutela ex-ministrului Cebanu. Aşteptăm rezultatele auditului. Am impresia că unele lucruri sunt create artificial pentru a face senzaţie.

(UPDATE 22.48) Valeriu Streleţ: Eu nu voi înceta să subliniez că această discuţie cu mănuşi albe că ar trebui schimbată, replasat accentele, lucrurile ar trebuie spuse pe nume. La Odesa, reprezentanţii Tiraspolul a impus anumite condiţionări. Pe noi ne interesează să discutăm probleme de securitate. Ne întrebăm care sunt adevăratele interese.

(UPDATE 22.42) Dumitru Diacov: Este o temă delicată şi serioasă pentru Republica Moldova. În această situaţie, trebuie să ţinem emoţiile în frâu. La Moscova sunt oameni care ne încearcă. Noi trebuie să discutăm oficial. Mă gândesc când au fost contacte la nivel înalt, cam nu prea, asta e tot o problemă de criză. Acum avem posibilitatea să mergem în mai multe capitale, nu doar la Moscova, dar şi la Bruxelles să spunem că Moldova emană stabilitate. Când nu am avut preşedinte de Parlament, premier, nu era cine să discute.

(UPDATE 22.39) Valeriu Streleţ: Nu atât Tiraspolul tace, şi face, dacă face nu face de capul lui. Din martie, atunci când a fost în plină evoluţie criza politică de al Chişinău, au avut loc peste 100 de incidente provocate de Tiraspolt, care au culminat cu Leagea cu privire la aşa-zisa frontieră, instalarea unor posture vamale. Consluziile sunt evidente: să fim cât mai responsabili, să nu mai admitem certuri, care să ducă la speranţe de a prinde peşte în ape tulburi, iar în aceeaşi demersurile diplomatice, să găsim prieteni care să ne ajute, cum ar Germania. Dar, cu certitudine, atât timp cât Federaţia nu îşi retrage armata, iar Moldova nu va devein un model de success pentru UE, nu vom avea şanse să soluţionăm acest conflict îngheţat. Contez pe influenţa partenerilor internaţionali, Ucrainei.

(UPDATE 22.34) Ion Hadârcă: Rusia încearcă să creeze o stare de nervozitate, drept răspuns la starea de stabilitate politică la Chişinău. Vom avea audieri pe această temă în Parlament.

(UPDATE 22.33) Dumitru Diacov: Noi înţelegem că este o provocare ceea ce se întâmpplă al Tiraspol, altfel nici nu poate fi. Replicile sunt foarte tăioase. Noi trebuie să facem toatre demersurile diplomatice şi să folosim toate tribunele internaţionale. Mutarea sau instalarea posturilor nu este întâmplătoare. Acum, trebuie să fim calmi, dar principiali şi fermi.

(UPDATE 22.25) Ion Hadârcă: Am solicitat partenrilor externi să monitoroizeze reforma sistemului justiţiei. Ne confruntăm cu un fel de castă. Cred că încet ar trebui să dispară.

(UPDATE 22.23) Valeriu Lazăr: Sistemul judecătoresc, împreună cu procuratura, este o altă preocupare. Practica când judecătorii cu procurorii merg la difeite sindrofii, nu este atât de simplu de demolat acest sistem.

(UPDATE 22.21) Dumitru Diacov: Printr-un proiecte de lege, nu poate fi schimbată situaţia mediului de afaceri. În cadrul negocierilor pentru crearea Coaliţiei, peste 40% din discuţii au fost axate pe această temă.

(UPDATE 22.19) Valeriu Lazăr: În fiecare an, Banca Mondială face o evaluare a fiecărei ţări. Câţiva ani ne-a avansat la capitolul mediul de afaceri. Anul curent, au fost în evidenţă 5 domenii pe care trebuie de mai lucrat, asta nu înseamnă regres. Preşedintele Timofti a spus correct că mediul de afaceri a progresat.

(UPDATE 21.13) Dumitru Diacov: Legea care am votat-o astăzi trebuie să fie una funcţională, iar primarii să aibă cât mai multe pârghii pentru a desfăşura activităţi în localităţile lor.

(UPDATE 21.55) Valeriu Streleţ: În prezent discutăm elemente de consolidare a administraţiei publice locale., dar acele vehiculări, prin prisma acestei reformă, s-ar avea în vederea şi modificarea administraţiei de nivelul 1. Acest subiect pe ordinea Legislativului nu există. Această problemă trebuie privită din mai multe puncte de vedere.

Avem adoptată o strategie a adminsitraţiei locale, însă odată cu delegarea competenţelor trebuie să fie degate şi competenţe financiare. Prin proiectul adoptat azi este un pas spre descentralizare, anumite ajustări de taxe, vom încerca să desconcentrăm ceea ce este în Chişinău.

 (UPDATE 21.53) Dumitru Diacov: Atunci când şedinţele nu erau transmise în direct, nu ear atâta demagogie. Acum deputaţii se întrec la microfoane pentru a fi arătaţi la televizor.

(UPDATE 21.51) Ion Hadârcă: Dezbaterile trebui să aibă loc la Comisii, dacă nu se găseşte un numitor comn, atunci probleme trebuie discutate la Consiliului Coaliţiei.

(UPDATE 21.50) Dumitru Diacov: Noua coaliţie este formată din aceeaşi oameni, noi am recunoscut unde am făcut greşeli, dar populismul politicienilor nu este constructiv. Acum trebuie să ne axăm pe aspectul practiv, să răspundem solicitării Guvernului în proiectele care vizează partenerii externi. Secera şi ciocanul a fost o prostie, nu a fost decât o reclamă unui partid.

(UPDATE 21.47) Valeriu Streleţ: Am mai stabilit nişte principii, vom evita populismul. Într-un viitor apropiat, o serie de proiecte vor fi retrase şi ne vom concentra doar pe proiectele Guvernului, ceea ce va duce la crearea locurilor de muncă şi vor aduce un suport pozitiv pentru Executiv. Avem de muncit foarte mult, ne vom ax ape o manieră constructivă, fără scandaluri.

(UPDATE 21.43) Ion Hadârcă: Nu este necesitate stringentă modificarea legii cu privire la pragul electoral, pentru că noi nu ne pregătim de alegeri. Vom reveni ulterior, poate vom găsi soluţii mai bune. Important să fim gata să asigurăm cadrul legislativ în cazul unor calimităţi, pentru că natura creează probleme.

(UPDATE 21.41) Dumitru Diacov: În această vălmîşeală, nu sunt premise pentru o activitate eficientă. Mai bine ca proiectele să fie discutate de mai nulte ori.

(UPDATE 21.40) Ion Hadârcă: Pentru a eficientiza activităţile, am creat mai multe structuri. Aceste mecanisme nu trebuie privite ca structuri birocratice.

(UPDATE 21.38) Valeriu Streleţ: Sunt mai multe proiecte, prioritatea este o activitate solidară, să nu mai iasă în evidenţă elementele care au fost prezente în trecut. Prioritatea principală este susţinerea, fără niciun dubiu, a proiectelor din partea Guvernului. Acest lucru este stability în Acordul Coaliţiei. Proiectele vor fi discutate în Prezdiul Guvernului, ulterior la şedinţa Consiliul Coaliţiei. Astfel, proiectele ar urma să treacă prin două filre, ceea ce ceînseamnă că nu vom mai avea dispute şi nom irosi timpul.

(UPDATE 21.34) Dumitru Diacov: Priorităţile Guvernării sunt priorităţile ţării: probleme econimice, preţurile, guvernarea are o listă întreagă, avem nevoie de linişte, o atmosferă favorabilă. Guvernul trebuie să încerce să recupereze din timpul pierdut. La şedinţa comună Parlament-Guvern, am primit o listă de 43 de proiecte, ceea ce ţine de integrarea europeană. Prioritatea principală este cea economică

(21.30) Ţara de dincolo de Chişinău are multe nevoi şi aşteaptă ca politicienii să lase deoparte polemicile din Parlament şi să înceapă implementarea angajamentelor asumate înainte de crearea noii coaliţii de guvernare.

Până să înceapă a pune în aplicare planurile măreţe, la răsărit a apărut o nouă problemă. Regiunea transnistreană îşi trasează graniţa, fără a ţine cont de priorităţile Chişinăului de a reîntregi statul Republica Moldova.

Aceste subiecte vor fi discutate la Fabrika. Invitaţii lui Alexei Lungu în această seară sunt: preşedintele fracţiunii PD, Dumitru Diacov, preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă.

Lasă un comentariu