Liceele din Moldova au intrat în vizorul procurorilor

Embed:

Faptul că părinţii sunt sponsorii şcolilor din ţara noastră nu este o noutate. Câteva licee din Moldova au intrat în vizorul procurorilor, după ce conducerea instituţiilor s-ar fi implicat în colectarea şi gestionarea banilor din fondul Asociaţiilor părinteşti.

Procurorii susţin că la Liceul "Vasile Alecsandri" din Capitală s-ar fi cheltuit 19 mii de lei, adunaţi de părinţi, pentru reparaţia şcolii.

"În mod normal este necesar de a solicita întâi acordul autorităţilor abilitate, de a face adresările corespunzătoare, de a face un deviz de cheltuieli care demonstrează şi dovedeşte necesitatea reparaţiei şi a sumelor necesare, lucrul ăsta cu părere de rău nu se practică la noi în şcolile noastre", a explicat procurorul Iurie Perovoznic.

Totodată, administraţia şcolii susţine că Direcţia Educaţie are mereu un singur răspuns. "Ei mereu spun că nu-s bani, şi nu planificaţi pentru anul viitor nimic absolut. Banii s-au dus pentru procurarea materialelor. V-am spus, în cabinetul de informatică, mobilă s-a procurat, în cabinetul metodic s-a procurat mobilă", a argumentat directorul Liceului Teoretic "Vasile Alecsandri", Vasile Dombrov.

Un alt exemplu este Liceul "Mihail Sadoveanu" din Călăraşi, unde părinţii adunau bani pentru salarizarea suplimentară a profesorilor. Viceministrul educaţiei Tatiana Potâng spune că ministerul nu a fost sesizat, deocamdată, de procuratură.

Procurorii au mai depistat că în unele şcoli, ani la rând, manualele sunt închiriate la acelaşi preţ, fără a se ţine cont de gradul de uzură. Iar la colectarea plăţilor pentru chiria manualelor unele instituţiii de învăţământ nu eliberează bon de plată.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu