Libertatea presei în lume: Moldova ocupă locul 112

Embed:

Doar un om din şapte trăieşte într-o ţară cu presă liberă. Asta arată datele noului raport al organizaţiei americane "Freedom House" privind libertatea presei în lume. Moldova rămâne parţial liberă şi se situează pe poziţia 112. Potrivit studiului, libertatea presei la nivel global a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, din cauza unor regrese înregistrate în state precum Egipt, Libia, Turcia, Ucraina şi unele regiuni din Africa de Est.

Ţara noastră a rămas pe aceeaşi poziţie faţă de anul trecut în clasamentul făcut public de "Freedom House". Libertatea presei în Moldova este la acelaşi nivel ca în Liban şi Tunisia. Imediat după ţara noastră, în top se situează Bangladesh, Columbia şi Fiji.

Potrivit raportului, nici o fostă republică sovietică nu are mass-media liberă, numai despre Moldova şi Georgia se spune că au o presă parţial liberă. În cazul ţării noastre, se remarcă în primul rând o diversificare a peisajului media după apariţia noilor posturi de radio şi televiziune.

Vecinul nostru din vest, România, a avansat patru poziţii şi este acum pe locul 84. Ucraina este însă cu şapte trepte mai jos faţă de anul trecut şi a ajuns în categoria statelor care nu au presă liberă. Rusia a rămas pe locul 176, la fel ca şi Belarus, care ocupă locul 193.

Cel mai bine s-au plasat Olanda, Norvegia şi Suedia, urmate de Belgia şi Finlanda. Cea mai proastă situaţie este în Uzbekistan, Turkmenistan şi Coreea de Nord. Asta pentru că, potrivit experţilor, în aceste ţări, televiziunea, radioul şi presa scrisă sunt controlate în totalitate de stat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu