Liberalizării pieţei de export a metalelor se opun cei care profită din monopol, susține Filat

Embed:

Insistenţa în menţinerea monopolului la exportul de metale feroase are la bază un interes economic în valoare de sute de milioane de lei. Prim-ministrul Vlad Filat a prezentat, aseară, la Fabrika, mai multe calcule în confirmarea acestor afirmaţii.

Filat afirmă, citând date de la uzina metalurgică de la Râbniţa, că aici au fost livrate pentru prelucrare sute de mii de tone de metale, dintre care doar o mică parte a fost declarată la vamă.

"În aceşti ani, necontabilizat de către fiscalitatea Moldovei, nedeclarat de către această intreprindere, au fost livrate 231.312 tone. În diferenţă avem 729, 2 milioane de lei 28.32", a explicat premierul.

Potrivit lui Filat, doar în 2010, la posturi vamale au fost declarate 83 de mii de tone de metale, în timp ce uzina a primit spre prelucrare 134 mii de tone. Şeful Guvernului afirmă că şi uzina Tracom a intrat în vizorul celor care controlează afacerilr cu metalele. 

"Este foarte simplu, preiai aparent niște întreprinderi care nu au activitate, scoţi frumos 60 de milioane de dolari din vânzarea metalului, îţi mai rămân halele şi 30 de hectare de pământ. Cineva câştigă aceşti bani şi cineva a fost categoric împotrivă pentru ca să demopolizăm de comercializare inclusiv de export a deşeurilor de metal", a punctat Filat.

Proiectul de lege privind liberalizarea pieţei de export a metalelor a fost examinat de câteva ori în Parlament. Liberal-democraţii şi liberalii optează pentru eliminarea monopolului în acest sector, în timp ce democraţii spun că vor vota această iniţiativă numai după ce le vor fi prezentate calcule că statul va avea de câştigat în urma acestei decizii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu