Liberalizarea pieţei asigurărilor medicale nu va avea loc în următorii ani, spun experţii

Embed:

Liberalizarea pieţei asigurărilor medicale obligatorii în Moldova nu va avea loc, cel puţin nu în următorii ani. Asta reiese din studiul de fezabilitate efectuat de către "Expert-Grup", care a evaluat avantajele şi dezavantajele deschiderii sectorului pentru companiile private.

Studiul scoate în evidenţă imperfecţiunea sistemului actual de asigurări obligatorii. Astfel, până în prezent nu s-a reuşit eliminarea taxelor neoficiale percepute de medici. Sunt mari restanţe şi la capitolul infrastructurii sistemului de sănătate, cheltuirea ineficientă a banilor publici, cât şi lipsa transparenţei în activitatea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Experţii consideră că cea mai bună soluţie pentru sistemul asigurărilor medicale din Moldova ar fi un parteneriat public-privat.

Experţii au evaluat şi piaţa asigurărilor medicale facultative. "Nu putem afecta în mod brusc sistemul actual, care este un sistem în continuă perfecţionare, este un sistem care corespunde tuturor rigorilor impuse de Organizaţia Mondială a Sănătaţii. Propunerea noastră pentru a da o şansă asiguratorilor privaţi să se dezvolte ca pentru într-un viitor mai puţin sau mai mult apropiat să intervină în forţă", a spus expertul independent Veaceslav Cernică.

În prezent, doar 9 asiguratori din 24 oferă servicii de asigurare medicală facultativă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu