Liberalii îi cer lui Filat să nu-i permită lui Rogozin să calce pe pământ moldovenesc

Embed:

Guvernul de la Chişinău trebuie să respingă orice vizită a reprezentantului special de la Kremlin pentru Tiraspol, Dmitri Rogozin atât în Republica Moldova, cât şi în Transnistria. De această părere sunt reprezentanţii Partidului Liberal, care menţionează că Rusia se amestecă în treburile interne ale Moldovei şi poziţionează Transnistria sub jurisdicţia Federaţiei Ruse.

"Apreciem decizia Rusiei drept un gest de amestec la limită în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care sfidează integritatea ţării. Guvernul nu trebuie să recunoască vizitele lui Rogozin în Moldva, inclusiv în Transnistria până nu i se va exclude titulatura şi până nu îşi va preciza mandatul. Trebuie să se renunţe şi la retorica militaristă”, a spus liderul fracţiunii liberale, Ion Hadârcă.

În acelaşi timp, Hadârcă a precizat că numirea în aceeaşi zi a reprezentanţilor speciali în Osetia de Sud şi Abhazia, denotă faptul că Transnistria este tratată de ruşi drept o regiune suverană.

"Federaţia Rusă nu tratează Transnistria ca parte a Republicii Moldova, ci ca un teritoriu aflat sub jurisdicţie rusă, iar decretele prin care au fost numiţi reprezentanţi speciali în Osetia şi Abhazia sunt în legătură perfectă şi abordează egal suveranitatea acestor regiuni", a mai punctat liberalul.

De cealaltă parte, liberal-democraţii susţin că este dreptul statelor implicate în soluţionarea conflictului transnistrean să-şi delege reprezentanţi.

"Este o opinie a PL, PLDM încă nu a abordat acest subiect. Nu ştiu cât plus valoare o eventuală insistenţă din partea RM de a indica Federaţiei Ruse care ar fi un reprezentant mai plauzibil", a menţionat preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.

Amintim că pe 21 martie 2012, liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a semnat un decret prin care l-a numit pe Dmitri Rogozin reprezentant al Kremlinului în Transnistria. Anterior, Dmitri Rogozin a ocupat funcţia de ambasador al Federaţiei Ruse în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu