Liberalii au vrut să afle mai multe de la Comisia Paciu. Zagorodnîi: N-aveţi decât să anchetaţi toate cazurile, de la Ştefan cel Mare

Embed:

Liberalii au avut aşteptări mai mari de la Comisia parlamentară pentru elucidarea omorului din Pădurea Domnească. Preşedintele fracţiunii PL, Ion Hadârcă, a declarat că ar fi vrut să afle şi despre practicile anterioare de braconaj, care au avut loc în Pădurea Domnească.

În acelaşi timp, liberalii s-au arătat nemulţumiţi de rezultatele investigaţiei. "Politrucii de ieri şi-au primenit cu suces hainele democraţiei şi a valorilor europene şi continuă să ia decizii în sânul naturii între două focuri de armă şi un pahar de vin", a declarat deputatul PL Valeriu Munteanu.

Replica preşedintelui Comisiei, deputatul PCRM Anatolie Zagorodnîi, nu s-a lăsat mult aşteptată.

"Dacă dvs vreţi elucidarea tuturor cazurilor care s-au întâmplat, de la Ştefan cel Mare şi până astăzi, nu aveţi decât să creaţi o comisie şi să anchetaţi", a spus Zagorodnîi.

După prezentarea raportului, comisia a venit şi cu unele recomandări.

"Destituirea din funcţie a tuturor persoanelor cu funcţie de răspundere implicaţi în această vânătoare. Procuratura generală să întreprindă acţiuni privind efectuarea anchetei ţinând cont de constatările şi concluziile Comisiei", a mai declarat Anatolie Zagorodnîi.

De asemenea, deputaţii PL şi-au exprimat nemulţumirea că liderul comuniştilor Vladimir Voronin nu s-a prezentat la audierile Comisiei de anchetă. Vladimir Voronin neagă însă că ar fi primit invitaţia şi acuză autorităţile că ar fi ştiut de incident încă din ziua în care s-a produs.

"Ca preşedintele republicii, în fiecare dimineaţă la ora 7.10, eu ascultam raportul şi a ministrului de Interne şi a directorului SIS. Este exclus conducerea, toată conducerea, toţi începând de la domnul care prezidează şedinţa şi toţi ceilalţi n-au ştiut în aceeaşi zi despre eveniment", a declarat Vladimir Voronin. 

La rândul lor, comuniştii şi liberal-democraţii au adus acuzaţii liderilor Partidului Democrat.

"Liderii Partidului Democrat, care au perceput actul guvernării drept act de subordonare a organelor justiţiei, organelor de drept au avut şi continuă să aibă un comportament propriu unei grupări criminale organizate", a declarat deputatul PCRM Alexandr Petcov.

"Este absolut evident că una dintre măsurile strict necesare este iniţierea procedurii de demiterea a tuturor funcţionarilor implicaţi", a declarat deputatul PLDM Ion Butmalai.

Deputaţii democraţi respins însă aceste acuzaţii. "Foarte puţini oameni au fost interesaţi de a afla cauzele adevărate ale celor întâmplate. Cazul tragic din Rezervaţia Naturală a scos la iveală un şir întreg de probleme pe plan legislativ, instituţional şi organizatoric", a declarat deputatul PDM Alexandru Stoianoglo. 

Raportul Comisiei de anchetă a fost elaborat după ce au fost audiate peste 70 de persoane.

Publika.md menţionează că, astăzi, Comisia parlamentară în cazul Paciu a prezentat raportul în faţa deputaţilor. Potrivit raportului, vânătoarea din 23 decembrie a fost ilegală, au fost utilizate muniţii interzise, iar Procuratura a tăinuit aceste fapte.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu