LIBER SĂ SUSPENDE PARLAMENTUL. Premierul Marii Britanii a obţinut aprobarea Reginei

Embed:

Premierul britanic, Boris Johnson, are undă verde din partea Reginei Elisabeta să suspende activitatea Parlamentului la o săptămână de la reluarea şedinţelor legislativului după vacanţa de vară.

Asta înseamnă că parlamentarii britanici vor intra din nou în vacanţă forţată de la mijlocul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie.

Şeful Guvernului de la Londra consideră că astfel nimic nu-l va putea împiedica să înfăptuiască Brexitul pe 31 octombrie, aşa cum a promis, chiar şi în lipsa unui acord cu Uniunea Europeană. Cei care susţin rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană au organizat un protest în faţa legislativului.

"Consider că Regina a fost pusă într-o situaţie foarte dificilă. Aceasta este o mişcare a omului care dictează din spate, Dominic Cummings, iar ceea ce se întâmplă e o lovitură de stat, pe care trebuie să o oprim."

Opoziţia l-a acuzat pe Boris Johnson că violează democraţia. Liderii partidelor de opoziţie, dar şi ale celor care susţin guvernul, au trimis scrisori Reginei Elisabeta pentru a o convinge să-şi schimbe decizia.

"Ceea ce face prim-ministrul este un fel de lovitură și o violare a democraţiei noastre. Când se va reuni Parlamentul, săptămâna viitoare, primul lucru pe care îl vom face va fi să încercăm să prevenim pe cale legală ceea ce face el şi al doilea lucru, să înaintăm o moţiune de cenzură împotriva guvernului", a spus Jeremy Corbyn
liderul Partidului Laburist.

Decizia lui Johnson a fost dezaprobată şi de liderii scoţieni şi de cei ai Irlandei.

"Este destul de scandalos, dacă nu surprinzător. Ar trebui să fim cu adevărat nepăsători să închidem Parlamentul pentru a forţa un Brexit fără acord. Toată lumea ştie că asta va provoca daune reale şi de durată. Pe tot cuprinsul Regatului Unit îşi face loc dictatura, nu democraţia", a spus Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei.

"Nu putem să renunţăm la ceva ce ştim că funcţionează şi să credem într-o promisiune care nu ne oferă nicio garanţie. Dacă totuşi va fi un Brexit fără acord, atunci acesta va fi alegerea unui premier britanic sau a unui parlamentar", a spus Simon Coveney, ministrul de Externe al Irlandei.

Comisia Europeană a transmis că nu comentează procedurile politice interne ale statelor membre.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu