Li s-a împlinit un vis! Peste 100 de vârstnici, operaţi gratuit de cataractă la Spitalul din Criuleni

Embed:

Mai mult de 100 de vârstnici cu probleme de vedere vor fi operaţi gratuit de cataractă la Spitalul din Criuleni. Beneficiarii au fost aleşi în baza unui control medical efectuat anul trecut.

Cheltuielile pentru intervenţiile chirurgicale sunt acoperite de două fundaţii de caritate din Moldova şi Italia.

Lidia Lazareva din oraşul Criuleni are 79 de ani. În ultimii patru ani, bătrâna suferea de cataractă. Vestea că după operaţie va putea vedea fără ochelari a bucurat-o mult:

"În sfârşit azi s-a îndeplinit visul meu şi mulţumesc. Dă Doamne să fie bine. Dacă vezi cu amândoi ochi, vezi şi drumul, faci tot."

Pacienţii sunt bucuroşi că li s-a oferit şansa de a vedea mai bine, întrucât nu-şi permiteau cheltuieli pentru operaţie.

Operaţiile sunt realizate de o echipă de medici italieni. Chirurgul Mauro di Pilato a făcut, în cele trei decenii de experienţă, mii de intervenţii chirurgicale de cataractă. Medicul a primit cu bucurie propunerea de a opera pacienţii moldoveni.

"Formele de cataractă pe care le au pacienţii sunt destul de avansate. Prin urmare, intervenţiile sunt dificile. După operaţie când pacienţii încep să distingă siluetele oamenilor, să vadă lumina de la bec sunt foarte bucuroşi", a spus medicul chirurg Mauro Di Pilato.

"Intervenţiile de cataractă durează aproape 15 minute şi 100% decurg cu succes", a precizat medicul oftamolog, Ivo Vulpi.

Potrivit asociaţiei de caritate, proiectul va continua şi anul viitor.

"Nouă ne plac rezultatele. Oamenilor le place să vadă, sunt satisfăcuţi. Sperăm să-l continuăm şi să găsim resursele necesare pentru a acoperi şi alte etape", a mărturisit Vlad Pușca, coordonator asociaţie de caritate.

O operaţie de cataractă costă, în spitalele din ţară, în jur de 10.000 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu