Leul s-a apreciat în raport cu euro în ultimele luni. EXPLICAŢIA experţilor şi ce spun oamenii de rând

Embed:

Leul s-a apreciat, pe parcursul ultimei luni, cu peste un leu, în raport cu moneda unică europeană. Experţii explică această tendinţă prin evoluţiile de pe piaţa valutară internaţională, unde euro s-a depreciat în raport cu dolarul.

Acum o lună, un euro putea fi cumpărat la casele de schimb valutar cu 22 de lei şi 55 de bani. La începutul lunii noiembrie, moneda unică europeană s-a depreciat până la 21 de lei şi 50 de bani, iar în data de 12 noiembrie, cursul a coborât la 21 de lei şi 36 de bani.

Cei mai mulţi oameni se bucură de aprecierea leului.

Economiştii spun că principalul factor care a determinat deprecierea euro în raport cu leul sunt evoluţiile de pe piaţa valutară internaţională.

"Pe pieţele internaţionale are loc slăbirea monedei unice europene respectiv avem o slăbire şi faţă de leu", a spus expertul economic, Ion Tornea.

Aprecierea leului îi avantajează pe cei care importă bunuri. În acelaşi timp, exportatorii au de pierdut.

"Inclusiv preţul la chirie, preţurile la apartamente, preţurile la automobile sunt stabilite în euro. Cu cât euro este mai slab atunci puterea de cumpărare a moldovenilor care cumpară astfel de bunuri creşte. Este un lucru mai puţin benefic pentru exportatori, care obţin un preţ mai redus în lei pentru mărfurile exportate", a explicat Ion Tornea.

Analistul consideră că tendinţa de depreciere a monedei unice europene se va menţine. Pe de altă parte, lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internaţional şi instabilitatea politică vor afecta piaţa financiară, a mai spus Ion Tornea.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu