Leul moldovenesc, la un sfert de veac. BNM a lansat moneda aniversară de 10 lei (FOTOREPORT)

Embed:
La împlinirea unui sfert de veac de la punerea în circulaţie a leului moldovenesc, Banca Naţională a emis moneda comemorativă de 10 lei. Evenimentul de lansare a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie.

Moneda aniversară de 10 lei va fi bătută într-un număr limitat. În schimb, până la sfârşitul anului, pe larg vor fi puse în circulaţie două monede cu valoarea de cinci şi zece lei.

"Moneda va circula în paralel cu bancnota de 10 lei. Menţionăm că pentru Banca Naţională, continuă să rămână o prioritate modernizarea însemnelor monetare", a menţionat Ion Sturzu, viceguvernatorul Băncii Naţionale.

La ceremonie au participat toţi foştii guvernatori ai Băncii Naţionale şi primul preşedinte, Mircea Snegur, care a declarat că leul trebuia pus în circulaţie încă în 1992, fără a mai emite cupoanele.

"Situaţia încordată legată de conflictul armat de la Nistru şi criza economică a cauzat amânarea punerei în aplicare a valutei naţionale, leul moldovenesc, autorul tuturor leilor moldoveneşti fiind regretatul artist plastic Gheorghe Vrabie", a declarat Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova.

"Banca Naţională de asemeni nu avea nici capital, nici rezerve valutare internaţionale. Dimensiunile bancnotelor de valoare nominală încă sunt similare celor sovietice. Cauza, aparatele de numărat şi verificat în băncile comerciale erau adaptate numai la aşa dimensiuni", a precizat Leonid Talmaci, primul guvernator al Băncii Naţionale.

Acesta a fost ultimul eveniment la care Sergiu Cioclea a participat în calitate de guvernator al Băncii Naţionale. El a vorbit despre recentele reforme monetare.

"Leul moldovenesc va fi acceptat pe scară largă, în România, în operaţiuni de schimb valutar", a specificat Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naţionale.

Cu prilejul celor 25 de ani de la lansarea leului moldovenesc, la Muzeul Naţional de Istorie este organizată o expoziţie de monede jubiliare, precum şi replici din perioada medievală.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu