Lemnele de foc, MAI SCUMPE! Cât costă un metru ster şi ce spun reprezentanţii Moldsilva

Embed:
Pentru că vremea se răceşte, comercianţii profită de acest fapt şi au ridicat preţurile la lemnele de foc. În pieţele din Capitală, un metru ster a ajuns să coste între 750 şi 1.000 de lei. Unii oameni au anticipat scumpirile şi s-au asigurat din timp cu lemne.

O femeie din comuna Bubuieci s-a aprovizionat încă din luna mai pentru a prinde un preţ mai mic: "Cum e luna mai, eu deodată îmi iau lemne, pentru că mai apoi mi-e frică că sunt mai scumpe. M-a costat 3.000 de lei şi mi-am luat cinci cuburi".

Şi un alt bărbat şi-a cumpărat lemne din vară: "Cum vine vremea rece, vânzătorii scumpesc preţurile, mai câştigă şi ei un ban."

Vânzătorii susţin că au majorat preţurile pentru că cererea este mai mare faţă de acum câteva luni. "Lumea preferă pentru sobă lemn din amesticături, că este mai ieftin, dar cel mai scump de 850 de lei este lemnul pentru cămine."

Cu toate acestea, reprezentanţii "Moldsilva" consideră că scumpirile exagerate sunt nefondate şi au stabilit în acest an un preţ de vânzare de 410 lei pentru un metru ster de lemn moale şi de 580 de lei pentru cel tare.

"În stocurile întreprinderilor silvice mai sunt 63 de mii de metri cubi de lemn. Acum în octombrie vor începe tăierile pentru trimestrul 4 şi sunt planificate spre recoltare circa 114 mii de mteri cubi", a declarat Viorica Caciuc, purtător de cuvânt Moldsilva.

Cei care preferă să facă focul cu cărbune vor trebui să scoată din buzunar - 3800 de lei pentru o tonă, iar cei care vor cumpăra peleţi - vor achita 2800 de lei.

"Utilizând biocombustibil din resturi vegetale, noi pătrăm mediul înconjurător. Atunci când utilizăm lemnele de foc suntem nevoiţi să tăiem din păduri şi să micşorăm suprafaţa acestora", a precizat Mihai Braga, producător de brichete pentru foc.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu