Lemnele de foc, la mare căutare. Care este preţul mediu al unui metru ster

Embed:

Odată cu răcirea timpului, lemnele de foc sunt la mare căutare. Reprezentanţii Moldsilva susţin că cererea a crescut cu până la 80 la sută în ultimele două săptămâni, asta deşi preţul lor a rămas neschimbat faţă de anul trecut. Costul lemnelor de foc variază în funcţie de specia copacilor, dar direct din pădure, acesta poate fi procurat la preț angro, cu până la 30 de procente mai ieftin.

În gospodăria familiei Vlasiuc din satul Pohrebeni, raionul Orhei, pregătirile pentru iarnă sunt pe ultima sută de metri. Roada din grădină a fost deja culeasă, gospodina casei a umplut beciul cu provizii, iar lemnele de foc sunt aranjate la locul lor.

"Ceea ce se vede aici, este lemn de anul trecut. Îl lăsăm un an de zile să se usuce. Iaca el deamu e uscat. După practica mea de ani de zile, el mai bine arde, soba nu se bate aşa tare. Căldura e mai mare", a menţionat Fiodor Vlasiuc, locuitor al satului Pohrebeni.

Capul familiei susţine că a achiziţionat de la pădurari 10 metri ster de lemn, care a fost depozitat în curtea casei, unde se vor usca până la anul. La Ocolul Silvic din satul Pohrebeni, lemnul de foc costă între 400 şi 600 de lei. La solicitarea cumpărătorilor, pădurarii prestează şi servicii de despicare.

Potrivit administraţiei ocolului silvic, în ultimele două săptămâni, cererea pentru lemnele de foc a crescut simţitor.

"Cam la 70-80 de procente s-au intensificat. În comparaţie cu perioada de primăvară şi vară. La momentul de faţă, ne-a rămas de realizat undeva la 7 mii de metri cub de foc", a precizat Vitalie Starodub, , inginer silvic şef din Cadrul Ocolului Silvic Pohrebeni, Orhei. 

În acest an, Moldsilva a scos în vânzare aproape 400 de mii de metri ster de lemn de foc. În funcţie de regiunea ţării, preţul mediu al unui metru ster variază între 350 de lei pentru speciile moi şi 600 de lei pentru cele tari. În pieţele din Capitală, un metru ster de lemn costă, la fel ca şi anul trecut, între 750 şi 1.000 de lei.

Cei care preferă să folosească cărbune pentru foc, vor trebui să scoată din buzunar 3800 de lei pentru o tonă, iar pentru peleţi vor trebui să achite 2800 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu