Legumele ne pot îmbolnăvi. Bolile care apar la schimbarea de sezon

După o iarnă grea, aşteptăm cu nerăbdare să trecem la pardesiu şi pantofi şi ne grăbim să întâmpinăm primăvara. O serie de pericole ne pasc însă la schimbarea de sezon, atrag atenţia medicii.

Ne-am săturat de mormanele de zăpadă şi de gheaţa de pe trotuare şi la fiecare prognoză meteo care vesteşte creşterea temperaturilor ne bucurăm şi sperăm că iarna se va lăsa dusă scrie adevaru.ro.

Trecerea de la ger la soarele cu dinţi este însoţită, spun specialiştii, şi de pericole. Ne dezbrăcăm prea repede, asta însemnând că ne îmbrăcăm inadecvat anotimpului. Trecerea de la un sezon la altul trebuie să se facă progresiv. Efectul poate fi o răceală, însă în cazul unui sistem imunitar scăzut, în cazul pacienţilor cu afecţiuni hepatice sau pulmonare cronice efectele sunt chiar mai severe, boala se decompensează, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu.

Cardiacii sunt de asemenea predispuşi la agravarea afecţiunii de care suferă. Vremea aparent prietenoasă ne îndeamnă să ieşim la plimbări.

O plimbare lungă, începută pe soare, dar care se termină când gradele au scăzut considerabil în termometru, îi poate afecta serios pe hipertensivi, de exemplu, explică medicul, reamintind că frigul nu este tocmai cel mai bun prieten al celor diagnosticaţi cu boli ale inimii.

O altă precauţie de care nu mai ţinem cont de îndată ce orele însorite sunt din ce în ce mai multe este evitarea aglomeraţiilor. Parcurile de joacă se umplu de copii, însă şi viruşii  încă îşi fac de cap în această perioadă, iar o viroză ne poate scoate din circuit pentru cel puţin o săptămână.

O greşeală aparte pe care o facem, culmea, tocmai din dorinţa de a-i da organismului toate vitaminele şi mineralele de care nevoie, este, spune medicul, consumul legumelor şi fructelor care apar, de la an la an, mai devreme pe piaţă. 

Pot să apară foarte uşor bolile digestive. Fie că nu spălăm bine legumele şi fructele pe care le consumăm, fie că alegem legume care apar pentru prima dată în sezon pe piaţă, pericolul e reprezentat de tratamentele aplicate, de diverse substanţe folosite de producători pentru a le stimula creşterea, în concentraţie mai mare decât în plin sezon.

E vorba de produsele necontrolate, avertizează medicul. O altă problemă, de care se vorbeşte destul de des în ultima perioadă, confirmată de medici, este reprezentată de zăpada toxică.

Cum în multe oraşe administraţia nu s-a preocupat să îndepărteze stratul de zăpadă de pe trotuar, pulberile poluante s-au aşternut în strat consistent, iar la topirea zăpezii acestea vor rămâne pe sol.

Cel mai mult au de suferit persoanele sensibile, diagnosticate deja cu diverse afecţiuni cronice (cum este cazul astmului). Alergicii vor resimţi şi ei mai pregnant trecerea la noul sezon, vântul de primăvara care poartă cu el diverşi alergeni (cum este polenul, de exemplu) nefiind un prieten.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu