LEGUME CU PLUMB: Voronin cere Guvernului să compenseze cheltuielile agricultorilor, iar fermierilor le propune să acţioneze în judecată Guvernul

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, cere Guvernului şi Parlamentului să compenseze pierderile agricultorilor, ale căror legume au fost distruse, pe motiv că acestea conţineau o cantitate sporită de plumb. Mai mult, Voronin i-a îndemnat pe producărorii vizaţi să acţioneze Guvernul în judecată. 

Într-o adresare către Guvern şi Parlament, liderul PCRM acuză actuala guvenrare de situaţia creată. Potrivit lui Voronin, autorităţile nu au luat măsurile necesare, care ar fi prevenit contaminarea legumelor. 

"Dumneavoastră ați început să cercetați starea albiei rîului Bîc după ce în împrejurimi a început să se răspîndească o putoare insuportabilă. Și faceți asta nu pentru a înlătura cauza care a dat naștere respectivei situații, ci pentru „a găsi vinovatul”. Și vinovații i-ați găsit în persoana acestor simpli crescători de legume, care toată vara au muncit în sudoarea frunții pe loturile lor, pentru ca, realizînd producția crescută, să-și poată întreține familiile pînă la primăvară, în timp ce dumneavoastră cutreierați capitalele europene, cerșind acolo bani nu se știe pentru ce. Bani pe care, în ultimă instanță, îi vor întoarce de unde i-ați luat tot acești legumicultori", se arată în adresarea lui Vladimir Voronin.

Potrivit lui Voronin, actualii guvernanţi nu au competenţa necesară pentru a soluţiona astfel de cazuri, or "calitatea apei trebuie verificată în mod regulat, și plumbul din componența ei trebuie determinat nu după miros". 

"Interdicția ați aplicat-o asupra producției finite, după ce oamenii au suportat toate cheltuielile necesare, inclusiv pentru recoltarea legumelor. Dar legumele au fost udate cu apă din Bîc nu doar astăzi, și nu doar ieri, ci cu mult timp pînă la asta, pe parcursul unei perioade îndelungate. Prin urmare, logic vorbind, agențiile dumneavoastră și controlorii dumneavoastră, care în acest răstimp n-au controlat calitatea apei, poartă cea mai mare vină pentru situația ce s-a creat, deci, poartă și cea mai mare responsabilitate pentru ea", spune liderul PCRM.

Potrivit lui Vladimir Voronin, statul este obligat să le compenseze legumicultorilor toate pierderile pe care ei le-au de suferit ca urmare a interdicției ca ei să-și vîndă producția crescută. "Acum, aveți un prilej să demonstrați că, totuși, sunteți oameni onești, „cu obraz”. Cum s-o faceți? Ajutați-i pe acești oameni!", a declarat Voronin.

 

Iar agricultorilor, liderul PCRM le-a recomandat să pornească o acțiune în justiție împotriva Guvernului.

 

CITEŞTE ŞI Guvernul nu va despăgubi agricultorii, ale căror legume contaminate cu plumb au fost distruse


loading...

Lasă un comentariu