Legitimații noi pentru veterani. Când vor putea primi documentul

Embed:

Ministerul Apărării va elibera legitimații noi veteranilor de război. Pentru a le primi, aceştia vor fi obligați să dovedească unei comisii speciale faptul că au fost pe câmpul de luptă. Cei care doar pretind că au participat în conflicte armate vor rămâne fără titlul de veterani și înlesnirile pe care le aveau până acum. 

Potrivit datelor oficiale, în războiul de pe Nistru au luptat 27 de mii de moldoveni. Președinții asociațiilor de veterani spun însă că numărul soldaților ar fi mult mai mic.

"În 1992, am plecat voluntar în război. Din subdiviziunea Ministerului de Interne, în care lucram, am depus doi oameni dosarele. Mare mi-a fost mirarea că, atunci când m-am întors de la război, aproape toți membrii direcției au participat și ei", a spus președintele Asociației Obștești "Credință Patriei", Ghenadie Cosovan.

Până acum, au mai fost cazuri în care le-au fost retrase legitimațiile de veteran celor care s-a dovedit că nu au luptat în război. Iar acum, urmează o schimbare majoră.

"Veteranii vor fi selectați în baza analizei datelor din arhiva Ministerului Apărării. Sunt date concrete care sunt stipulate, numele, prenumele, posesia la armă. De asemenea, ne vom baza și pe mărturiile martorilor oculari care au participat la conflict", a afirmat generalul de brigadă, Igor Cutie.

Potrivit legii, veteranii de război primesc lunar o îndemnizație în valoare de o sută de lei și alte înlesniri, printre care dreptul de a merge gratuit în transportul public și facilități la achitarea impozitului pe venit.

În total, sunt înregistrați 35 de mii de veterani de război. Cei mai mulți dintre ei, peste 27 de mii, au luptat în Războiul de pe Nistru și peste opt mii, în conflictul din Afganistan și aproximativ o mie care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu