Legislaţia nu prevede sancţiuni în cazul în care un spital funcţionează fără acreditare, spun experţii

Embed:

Legislaţia nu prevede sancţiuni pentru persoanele responsabile de faptul că instituţiile medicale funcţionează fără acreditare. Aceasta afirmă invitaţii emisiunii Ţara lui Dogaru. Totodată, unii experţi susţin că pentru a fi acreditate, spitalele au nevoie de
investiţii, însă autorităţile locale nu dispun de bani.

"În legislaţia Republicii Moldova actualmente nu este scris clar cine răspunde în caz de nu trece instituţia acreditarea. Trebuie să perfecţionăm legislaţia, cel puţin contravenţiile administrative. Trebuie să se gândească anume creaţia legislativă a comisiei parlamentare pentru sănătate", a declarat fostul viceministru al Sănătăţii, Ion Mereuţă.

Invitaţii emisiunii spun că este nevoie de adoptarea unei strategii de descentralizare fiscală, care ar permite autorităţilor publice locale să facă investiţii în spitale.

"Ei sunt conştienţi şi ei doresc să investească şi să redirecţioneze aceşti bani pentru sănătate, dar în situaţia când nu au de unde, nu poţi să-i biciui şi să pui amenzi mari pentru că acest lucru nu va schimba situaţia", e de părere Ion Beeschieru, expert CALM.

Alţi experţi consideră că pentru acreditarea spitalelor este necesar ca managerii instituţiilor medicale să acceseze mai multe fonduri.

"Ştiu spitale care au accesat fonduri externe din partea diferitor donatori şi au obţinut fonduri de zeci de milioane de lei pentru un spital raional şi le-a permis să se acrediteze cu cinci ani în urmă", a afirmat directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga

Directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină a mai adăugat că, în prezent, nu sunt acreditate opt instituţii medicale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu