"Legislaţia Moldovei necesită schimbări urgente, pentru a combate discriminarea de anvergură"

Legislaţia din Republica Moldova necesită schimbări urgente, pentru a combate  discriminarea care a devenit o confruntare pentru minorităţile etnice şi religioase, persoanele cu diverse orientări sexuale, cele HIV-pozitive şi cu dizabilităţi. Concluziile au fost publicate într-un raport al Amnesty International, prezentat astăzi.

Reprezentanţii organizaţiei vor ca în Codul Penal al Moldovei să fie stipulată noţiunea "crimelor în bază de ură faţă de orientarea sexuală, identitatea gender şi dizabilitate".

"Necesitatea acestor schimbări este una urgentă, deoarece climatul prejudecăţilor şi stereotipurilor care există acum în Moldova naşte violenţe şi abuzuri faţă de grupurile dezavantajate, iar aceste crime rămân nepedepsite", a spus Heather McGill, expert Amnesty International în ţara noastră.

Totodată, expertul a mai declarat că Moldova poate dovedi cursul său democratic prin îngrijirea celor mai vulnerabili oameni în societate. "Guvernul Moldovei trebuie să ia măsuri întru prevenirea folosirii stereotipurilor negative în discursuri publice, creşterea nivelului de conştientizare a discriminării şi crearea toleranţei prin educaţie şi informare a publicului. Acesta trebuie să asigure faptul că victimelor discriminării le va fi recuperat prejudiciul", a spus Heather McGill.

Raportul "Spre egalitate: Discriminarea în Moldova" vine cu recomandări la Legea cu privire la asigurarea egalităţii care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, şi care ar putea interzice discriminarea persoanelor în bază de orientare sexuală, identitate gender şi stare a sănătăţii.

 

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu